DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan törvényjavaslat van előttünk, amely alapvetően előremutató, és ezt mi magunk is elismerjük. Nyilván az idők szavát követni kell, és a papír alapú ügyintézésről egyre inkább át kell térni az elektronikus ügyintézésre. Ez senki számára nem kétséges. Az általános vitában is elmondtam, hogy ez körülbelül olyan nagyságrendű lépés, mint amikor annak idején, úgy ezer esztendővel ezelőtt vagy a Római Birodalomban kétezer esztendővel ezelőtt a szóbeliségről áttértek a papír alapú ügyintézésre, és mindennek nyoma maradt, körülbelül ekkora horderejű áttérni ma az elektronikus ügyintézésre.
De éppen ezért ennek vannak különböző hátulütői, nehézségei is. Nyilván, akik gyakorló ügyvédek voltak itt az országgyűlési képviselők közül, azért tudják, hogy milyen problémákat vetett föl az elektronikus ügyintézés, és mennyire bonyolította meg, adott esetben az egyszerűbbnek kívánt és vágyott ügyeket sokkal bonyolultabbá tette. Valószínűleg ezek az átmenet nehéz évei, amikor bizony nagyon nehéz lesz megszokni az új rendszert. Azt gondolom, hogy különösen a nyugdíj előtt álló ügyvédeknek, illetve ügyintézőknek ez nagy problémát okoz.
Különösen nagy problémát okoz akkor is, amikor sajnos a különböző szerveknél, különböző szinteken nem azonos program alapján kell elküldeni az elektronikus ügyiratokat, teljesen más rendszert kell hozzá alkalmazni. Ez bizony azt jelenti, hogy akik napi szinten alkalmazzák ezt, és nem hivatalban, hatóságnál dolgoznak, hanem mondjuk, ügyvédi irodában, akkor folyamatosan szükségük van arra a segítségre, amit a hozzáértő informatikusok tudnak mellé tenni, az új programok letöltésében, adott esetben egy-egy ügyben, egy-egy ügycsoporton belül is különböző programokkal kell elküldeni, ami különösen nagy nehézséget okoz, főként amíg ezek az utak be nem járatódnak.
Ahogy én hallom ma, jelen pillanatban az ügyvédtársadalomban is ez a jogszabály, illetve a többi olyan jogszabály is, ami mindenféle jogi oldalakon, szinteken kötelezővé teszi az elektronikus ügyintézést, elég nagy felháborodást okoz, főleg most, az év vége felé. Hiszen most jön egy olyan új időszak, amikor egyre több helyen kell áttérni az elektronikus ügyintézésre, és sajnos, amit látunk, hogy jelen pillanatban az az álláspontunk, hogy még nincs felkészülve sem az ügyvédi társadalom, sem mások arra, hogy most, hirtelen ekkora gőzerővel és mindenütt, minden szinten ezt bevezessük.
Nyilván a céllal mi is teljes mértékben egyetértünk, azonban azt gondolom, hogy sokkal lassabb ütemben kellene ezt kötelező jelleggel bevezetni. Azt látjuk, a törvény felsorolja, hogy mely hatósági szerveknél lesz kötelező, illetve mely ügyvédi képviseletnél, melyik ügyeknél, mely gazdasági szervezeteknél. Viszont itt mindenféleképpen probléma, hogy nem lehet egyféle módon mérni az ügyvédi irodákat. Hiszen azok az ügyvédi irodák, ahol pénzes megbízások vannak, ahol több ügyvéd dolgozik, ott az informatikai háttér előteremtése, megteremtése semmiféle gondot nem fog okozni.
Míg adott esetben, ha egy olyan vidéki ügyvédről beszélünk, aki egyedül van a saját kis irodájában, és próbál megfelelni a kor kihívásainak, neki is ugyanazt az elektronikai hátteret kell sok százezer forintért megteremteni, akkor az nyilván az egyenlőtlenségeket fogja ezen az oldalon növelni ez a kötelezettség, amit ez a jogszabály, illetve a többi olyan jogszabály, mint ami az elektronikus nyilvántartást, ügyintézést kötelezővé tette.
Tehát szerintem jelen esetben is, mivel gyakorlatilag minden területen, a közigazgatás és az igazgatás minden területén kötelezővé fog válni ezen törvény alapján az elektronikus ügyintézés, ez bizony nagyon sok problémát fog okozni a következő időszakban, a következő egy-két évben. Jelen pillanatban éppen ott tartunk, hogy vidéki ügyvédek azt is megfogalmazták, hogy kétségessé válik az, hogy a következő fél évben fognak-e tudni érdemi munkát végezni bizonyos területeken, ahol az elektronikus ügyintézés kötelező. Még az is lehet, hogy egyszerűen az ügyérkezések is tizedére fognak csökkenni átmenetileg, amíg ebbe bele nem jönnek. Majd aztán dömpingszerűen szabadul rá a közigazgatási szervekre és a bíróságokra, illetve az eljáró hatósági szervekre az ügyintézés.
Azt gondolom, hogy ezekben egy rugalmasabb időintervallumot kellene bevezetni, vagy rugalmasabb bevezetési módot kellene alkalmazni, és ezt tartjuk fontosnak, hogy így tekintettel legyünk mindenkire, hogy folyamatosan és minden megerőltetés nélkül, nagyobb nehézségek nélkül sikerüljön az átállás a magyar társadalom teljes területén az elektronikus ügyintézésre. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť