HADHÁZY SÁNDOR,

Full text search

HADHÁZY SÁNDOR,
HADHÁZY SÁNDOR, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ezúton tájékoztatom a Házat, hogy a Törvényalkotási bizottság 2015. december 3-án a Házszabály 46. §-a alapján megtárgyalta az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló T/7392. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 28 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat tartalmazza a Törvényalkotási bizottság saját módosító javaslatát, amelyet szintén ugyanilyen arányban fogadtunk el. A javaslat szerint célszerű, hogy az e törvény felhatalmazása alapján kiadandó jogszabályokért egységesen az e-közigazgatásért felelős miniszter legyen a felelős, így a javaslat alapján az MNHH elnöke helyett az e-közigazgatásért felelős miniszter kap felhatalmazást arra, hogy a bizalmi szolgáltatásokkal kapcsolatos végrehajtási rendeletet megalkossa. A módosítás alapján a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság ezen feladatkörét nem szükséges sarkalatos rendelkezésként kezelni. Hadd mondjam el, a törvényalkotónak szabad joga eldönteni, hogy kinek ad felhatalmazást: a kormánynak, a miniszternek vagy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökének. Jelen esetben az történik - amennyiben a javaslat elfogadásra kerül -, hogy a kormány, illetve bizonyos kérdésekben a belügyminiszter adhat ki rendeletet, és ehhez elegendő a parlamenti többség is.
Mindezen túl a módosítás az új személyazonosító igazolványhoz kapcsolódó elektronikus aláírás-funkció végleges feladatrendszerét tükrözi le. Az eredeti rendelkezés szerint a KEKKH is végzett volna az Eat. - egyes adótörvények és egyéb összefüggő törvények - szerinti elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatást. A módosítás alapján a tároló elemmel rendelkező személyazonosító igazolvány elektronikus aláírás-funkcióhoz kapcsolódó, az elektronikus aláírásról szóló törvény szerinti szolgáltatásokat kormányrendeletben erre kijelölt szolgáltató végzi csak.
Hozzátenném még, hogy a módosítás az új személyazonosító igazolvány kiadásának részletszabályaihoz szükséges kormányrendelet felhatalmazását pontosítja a jogszabályszerkesztési és alkotmányossági követelményeknek megfelelően.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elfogadásra váró törvényjavaslatnak egyetlenegy pontja lett volna kétharmados többséget igénylő, ami az Alaptörvény 23. cikk (4) bekezdésére utal, amely az önálló szabályozási szerv vezetőjének rendeletalkotási jogára terjed ki. Azonban tekintettel arra, hogy nem az NMHH elnökének adunk rendeletalkotási jogot, ennek a törvénynek a tartalmi szabályozási köre teljes mértékben feles törvény, ezért kérem, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť