VELEZ ÁRPÁD

Full text search

VELEZ ÁRPÁD
VELEZ ÁRPÁD (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az elektronikus ügyintézés a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényjavaslat egy fontos és jelenleg elégtelenül és széttartóan szabályozott terület jogszabályi kereteit kívánja megadni. Ilyen szempontból hasznosnak, a további fejlődés szempontjából előremutatónak tartjuk, ezt elmondtuk már korábban is.
A javaslat egyes fejezetei kifejezetten jól, az eljárási folyamatokat követhetően, illetve az informatikai technikai követelményeket érthetően tartalmazzák. Ezek között a részek között azonban a közös cél, a szolgáltatás minőségének javítása, hatékonyságának emelése elvész a szerkesztési és megfogalmazásbeli hibák miatt. Úgy tűnik, mintha az előterjesztő három önálló törvényt pusztán egymás mellé helyezett volna.
A jelen törvényjavaslat véleményünk szerint nem halad a korral, a javaslat alapján megvalósuló szolgáltatások révén a 2011. évi informatikai rombolás előtti állapotot sikerül a jelenlegi kormánynak ismét elérnie. Korábban már működő rendszerek továbbfejlesztése révén azonban jelentősen kisebb költségvetési ráfordításokkal jóval nagyobb eredmények elérése vált volna lehetségessé.
Az infokommunikációs szolgáltatások fejlődése az utóbbi öt évben olyan mértékű változásokat hozott, amelyet a törvényjavaslat egyáltalán nem vesz figyelembe. Fel kell ismerni, hogy az internet ugyanolyan közmű, mint az áram-, a gáz-, a vízszolgáltatás, valamint a közlekedési infrastruktúrák, a vasutak és az autóutak. Ennek figyelembevételével szükséges erősíteni az állam szolgáltató jellegét, figyelembe véve az új platformokat és felhasználói szokásokat. A törvényjavaslat megreked az évezred első évtizedének technikai fejlettségi szintjén, és nem veszi figyelembe a legújabb technikai eszközök, mint az okostelefonok rohamos elterjedése következtében megváltozott felhasználói szokásokat.
Mint ahogy a korábbi vitában is elmondtuk, összegzésként azt tudom elmondani, hogy a törvényjavaslat kidolgozottsága elfogadhatatlanul alacsony színvonalú, önkényesen összedobált, egyébként talán hasznos elemekből áll. A gondatlan jogalkotás miatt egyes elemei Alaptörvénybe ütközhetnek; a tegnapra épít, pedig a mát és a holnapot kellene segítenie. Ezért annak ellenére, hogy előremutató szabályokat is tartalmaz, és a terület szabályozása elengedhetetlen, jelen formában a Magyar Szocialista Párt számára elfogadhatatlan. Csak jelentős továbbfejlesztés és módosítások után képezheti tényleges vita tárgyát véleményünk szerint.
Javasoljuk a törvénytervezet visszavonását. Köszönöm szépen. (Dr. Józsa István tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť