KUCSÁK LÁSZLÓ,

Full text search

KUCSÁK LÁSZLÓ,
KUCSÁK LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Törvényalkotási bizottság 2015. november 12-én megtárgyalta a T/6638. számon benyújtott, a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazásának bevezetéséhez kapcsolódó, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 23 igen szavazattal, 10 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül összegző módosító javaslatot és összegző jelentést fogadott el. Az összegző módosító javaslat tartalmazza a Gazdasági bizottság által benyújtott irományok érdemi változtatásra irányuló részeit, illetve a Törvényalkotási bizottság kodifikációs pontosításait is.
Jelen törvényjavaslat egyaránt módosítja a számvitelről szóló törvényt, a helyi adókról szóló törvényt, illetve a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvényt, és egyéb ágazati jogszabályok is módosításra kerülnek.
A törvényjavaslat célja az IFRS nevű nemzetközi számviteli standard átültetése a magyar jogba. Az IFRS-ek rendszere a világon széles körben alkalmazott számviteli szabályozási rendszer. A standardok eltérése a domesztikus számviteli szabályozástól jellemzően abban található, hogy inkább elvi megközelítést alkalmaznak, semmint konkrét, speciális vagy taxatívan megfogalmazott szabályokat.
Ezen szabályozási rendszer legfőbb jellemzői a pénzügyi szemléletmód és a befektető-központú információszolgáltatás, amelynek alapján a standardalkotók meghatározták a megjelenítendő eszközök és kötelezettségek körét és az értékelési szabályokat.
Így a számviteli törvényben az IFRS egyedi beszámolási célú alkalmazása miatt csak azokra a területekre kell kitérni, amelyekre az IFRS-ek nem térnek ki, vagy amelyek a helyi szabályozás és az IFRS-ek eltéréseiből erednek.
A javaslat több lépcsőben is csak bizonyos vállalkozók számára vezetné be kötelezően az IFRS-ek rendszerét, ezáltal biztosítva a kellő felkészülési időt és a választás lehetőségét a gazdálkodók számára. Az elhangzottakra tekintettel a számviteli törvény mellett a helyi adókról szóló törvény, a taotörvény és egyéb ágazati törvények módosítása is az IFRS-rendszerre való áttéréssel összefüggésben válik szükségessé.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy a törvényjavaslatot támogassák. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť