TÓTH CSABA

Full text search

TÓTH CSABA
TÓTH CSABA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Egy hónappal ezelőtt azonnali kérdéssel fordultam Lázár miniszter úrhoz itt a parlamentben, hogy megtudjam, lesz-e lakóépületek energiahatékonysági felújításával kapcsolatos program európai uniós forrásból. Miniszter úr akkor válaszában azt mondta, hogy - idézem - „Magán-tulajdonban álló, függetlenül attól, hogy ipari technológiával épített lakás vagy kertes övezetben meglévő lakóház, felújítására a tulajdonosnak forrást biztosítani a magyar kormánynak 2014 és 2020 között a jelenleg hatályos európai uniós szabályozás szerint nincs lehetősége.”
Időközben a Magyar Energiahatékonysági Intézet kérdésére az Európai Bizottság regionális főigazgatóságának vezetője írásban is egyértelművé tette, hogy a Brüsszel által ez év februárjában elfogadott környezeti és energiahatékonysági operatív program tartalmazza és elhatárolja mind a lakossági szektor, mind a középületek energiahatékonysági felújítására vonatkozó, vissza nem térítendő beruházási támogatásokat. Ez két forrás kombinálásával történik, az előbb említett KEHOP finanszírozza a vissza nem térítendő részt, amelyet a gazdasági és innovációs operatív program pénzügyi eszközei egészítenek ki visszatérítendő támogatások formájában. Ezzel megerősítette a Magyar Energiahatékonysági Intézet szakmai álláspontját, miszerint nemcsak lehetséges, de egyben kiemelten fontos uniós forrásokból támogatni az épületek energiahatékonysági felújítását, bele-értve a lakosságot is. Nincs olyan uniós jogszabály, amely tiltaná a magyar otthonok rezsicsökkentő felújításának vissza nem térítendő forrásokból való támogatását.
Miniszter úr az elmúlt hónap végén tartott sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy miért nem lesznek vissza nem térítendő források erre a célra a lakosságnak, azt mondta: „Ingyenpénz magántulajdonba, magánszemélyeknek azért, hogy költséget takarítsanak meg, sokak meggyőződésével, nézetével és politikai, mármint szakpolitikai elképzeléseivel ellentétes. Ingyen ne adjunk semmit se, mert az nyilvánvaló, hogy nem jó irányba vinné a társadalmat.”
Ezzel szemben augusztusban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára még azt mondta, hogy jövő tavasszal indul a korszerűtlen családi házak felújítását célzó pályázat. A 150 milliárd forintos támogatásból 2020-ig akár 3 millió ilyen ház is megújulhat. Az akkori elképzelés szerint a felújítási költség 40 százaléka vissza nem térítendő uniós támogatás, 15 százalék pedig kamatmentes visszatérítendő támogatás lett volna.
Magyarország teljes primer energiafelhasználásának mintegy egyharmadát a lakóépületek fogyasztják el, komplex energetikai felújításokkal ennek közel 40 százaléka megtakarítható lenne. Ezekre tekintettel kérdezem tisztelt államtitkár urat: miért nem támogat-ja a kormány a magyar otthonok energiahatékonysági, rezsicsökkentő felújítását vissza nem térítendő uniós forrásokból? Várom válaszát. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť