MESTERHÁZY ATTILA,

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA,
MESTERHÁZY ATTILA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a javaslat, ami a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőit érintő törvények jogharmonizációs célú módosításáról szól, ez a javaslat - ahogy az előttem szóló képviselők is részletesen ismertették és az előterjesztő is - több pénzügyi tárgyú törvényt módosít. Néhányat kiemelnék, csak azért, hogy jelezzem azt, hogy nagyon sok fontos kérdés kerül szabályozásra ennek a törvénynek a kapcsán. Ilyen a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény, ilyen a fogyasztóknak nyújtott hitelekről szóló törvény, ahol az irányelv talán egyik legfontosabb eleme, az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó előírások változnak. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos kérdés, hiszen az elmúlt éveknek az egyik fontos tapasztalata az volt, hogy sok esetben a hitelt felvevő nem rendelkezett azokkal az információkkal, amelyek adott esetben a hiteltörlesztéssel kapcsolatos kérdések szempontjából kardinálisak lettek volna számára. Tehát fontos, hogy a hitelre vonatkozó kereskedelmi kommunikáció pontosabb legyen, és így ezáltal a fogyasztóknak az érdekét jobban szolgálja.
Aztán ugyanúgy ide sorolnám a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény változását, amit itt államtitkár úr említett. A közérdekű kereset indításának a lehetősége, ha már az előbb fogyasztóvédelemről beszéltem, ez egy régi követelés volt a fogyasztóvédelmi szervezetek részéről, hogy a Nemzeti Banknak legyen ilyen lehetősége, ha már a felügyeletet is ő látja el.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ugyanígy a hitelközvetítőkre vonatkozó javaslatok is fontosak, még akkor is, hogyha látható módon különböző lobbiérdekek ütköztek ebben. Hiszen ha jól emlékszem, akkor a Bankszövetség üdvözölte az ezzel kapcsolatos változásokat, de a hitelközvetítők természetesen, pontosan a közvetítői díjnak a limitálása okán, ami 2 százalékban került meghatározásra, hogyha jól emlékszem, akkor több hitelközvetítő vezetője aggályának adott hangot, hogy vajon ez a jutalékplafon nem fogja-e azt eredményezni, hogy a bankok csak jelentős marketingköltségek okán tudják ellátni majd ezt a tevékenységet és ez akár drágíthatja a hiteleket. Itt nehéz igazságot tenni, azt gondolom képviselőként, hiszen érezhetően különböző lobbiérdekek is ütközhettek ebben a javaslatban is.
Aztán ugyanilyen fontosak az Országos Betétbiztosítási Alapra vonatkozó módosítások, amelyek szintén ennek a javaslatnak a részét képezik.
Épp ezeknek a figyelembevételével az észrevételeinket úgy tudnám megfogalmazni, hogy a javaslat túlnyomó többsége az EU-s irányelvek átültetésével összhangban valóban javítja a pénzpiac működését, segíti a fogyasztók tájékoztatásának elősegítését és a korábban a gyakorlatban észlelt problémák, anomáliák korrigálását és kiküszöbölését.
Azonban a módosítás - ahogy az imént is utaltam rá - sok helyütt nehezen megítélhető lobbikat is rejthet. Ezt így egy egyszerű törvényelemzés alapján nehéz volt detektálni, meghatározni, és ami egy fő probléma, és ezzel zárnám a gondolatomat, hogy a Magyar Nemzeti Bank tovább erősödik, immáron a Matolcsy úr által vezetett bank az OBA-tagok pénzügyeire is komoly hatással lesz. Talán ez nem újdonság, hogy mi nagyon nagy aggodalommal és erős kritikával szemléljük Matolcsy György tevékenységét, éppen ezért minden olyan változtatás, ami újabb és újabb eszközöket ad Matolcsy György kezébe, az számunkra ugyanolyan aggályos, mint az ő tevékenysége.
Éppen ezért, figyelemmel arra, hogy nagyon sok pozitívum van ebben a javaslatban, az MSZP-frakció tartózkodni fog a szavazáskor. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť