DR. VITÁNYI ISTVÁN,

Full text search

DR. VITÁNYI ISTVÁN,
DR. VITÁNYI ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Alaptörvény XXVI. cikke kimondja: az állam - a működésének hatékonysága, a közszolgáltatások színvonalának emelése, a közügyek jobb átláthatósága és az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében - törekszik az új műszaki megoldásoknak és a tudomány eredményeinek alkalmazására.
Az alkotmány imént idézett mondatával tulajdonképpen kötelezettséget vállaltunk, hogy a technológiai fejlődés eredményeit felhasználjuk a közigazgatás korszerűsítésére, a bürokrácia csökkentésére az állampolgárok életének megkönnyítése érdekében.
Az előttünk fekvő, T/7392. számon benyújtott törvényjavaslat célja tehát a XXI. század technikai fejlődéséhez igazodva az elektronikus úton történő ügyintézés kiterjesztése, az ehhez szükséges jogi feltételek és a technikai fejlesztések jogalapjának megteremtése, valamint az ügyfelek széles körének ügyintézési szolgáltatásokat nyújtó, állami és nem állami szervezetek egységes elvek mentén történő elektronikus ügyintézésre szorítása.
Az Európa 2002 akciótervben az Európai Bizottság az elektronikus közszolgáltatások elterjedésének mérésére meghatározta a húsz leggyakrabban igénybe vett elektronizálható szolgáltatást, és definiálta az ezek fejlettségi szintjének jellemzőit. Ahhoz, hogy Európa országaival ne csak a fociban tudjuk a lépést tartani, a törvényjavaslat meghatározza az elektronikus ügyintézést biztosító szerv kötelezettségeit, annak érdekében, hogy a fejlettségi szintek közül a lehető legmagasabbat érjük el.
A normaszöveg alapján az elektronikus ügyintézést biztosító szerv köteles olyan, elektronikus ügyintézést biztosító információs rendszer működtetésére, amely biztosítja legalább az ügyfél ügyintézési rendelkezésének lekérdezését, a személyre szabott ügyintézési felületen keresztül történő ügyintézés lehetőségét, a törvényben szabályozott elektronikus azonosítási megoldások ügyfél általi használatát, a kormány rendeletében meghatározott biztonságos kézbesítési szolgáltatáson keresztül történő kézbesítést, a neki címzett üzenetek fogadását, az ügyfél által elektronikus úton tett jognyilatkozatok, elküldött iratok kézhezvételének jogszabályban meghatározott módon történő haladéktalan igazolását, a legalább fokozott biztonságú és közigazgatási követelményeknek megfelelő elektronikus aláírással ellátott, illetve elektronikus bélyegzővel ellátott elektronikus dokumentumok feldolgozását, e törvény szerint hitelesített dokumentumok előállítását, az ügyfél részére kézbesítendő iratok kézbesítését és fő szabályként az eljárásért fizetendő terhek elektronikus fizetését.
Ezen a ponton szeretném felhívni a tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hogy a törvényjavaslat a törvényben biztosított ügyféli jogok anyajogaként nevesíti az elektronikus ügyintézéshez való jogot. Ez a jog kiterjed arra, hogy a törvény hatálya alá tartozó szervek előtt az ügyfél bármely nyilatkozatot elektronikus úton is megtehessen, illetve az erre alkalmas eljárási cselekményt elektronikus úton is elvégezhesse. Felmentés ez alól csak akkor adható törvénnyel vagy kormányrendelettel, ha az ügyfél személyes jelenléte vagy valamely okirat eredetisége másként nem pótolható.
Nagyon jó megoldásnak tartom, hogy a törvényjavaslat a különböző eljárási törvényekben rögzített elektronikus ügyintézési szabályokat a lehető legszélesebb körben kiváltsa. Ennek megfelelően a törvényjavaslat az egyes eljárásrendekben található jó megoldásokat - mint például a polgári perrendtartásnak a jegyzőkönyv elektronikus megküldésére vonatkozó szabályait - kiemeli és általános jelleggel valamennyi eljárásban és elektronikus ügyintézés során igénybe vehető megoldásként szabályozza. A kvázi alapelvek közül ki szeretném emelni az elektronikus ügyintézésre való jognak a technológiai semlegességre vonatkozó követelményét. Egy szerv vagy jogszabály sem írhat elő elektronikus ügyintézéshez olyan technikai követelményt, amely az általában az ügyfelek rendelkezésére álló technikai feltételek megteremtésén, illetve a minden körülmények között szükséges eszközök megszerzésén túl többletkötelezettséget eredményezne.
A törvényjavaslat garanciális jelleggel mentesíti az ügyfelet a hátrányos jogkövetkezmények alól, ha önhibáján kívül, az elektronikus ügyintézést biztosító szerv hibájából vagy üzemzavar miatt nem képes az adott ügyben elektronikus ügyintézésre, ideértve azt az esetet is, ha papír alapú formanyomtatvány előírása esetén nem érhető el annak elektronikusan letölthető és kitölthető változata.
A törvényjavaslat azt is rögzíti, hogy az elektronikus ügyintézést biztosító szervezeteknek nem elegendő csupán mechanikusan, az ügyintézés belső összefüggéseinek tisztázása nélkül elektronizálnia eljárásait, hanem azt végig is kell gondolnia, optimalizálnia kell, és a teljes ügyintézési folyamatot támogató, ügyfélbarát megoldást kell választania. E körben kiemelendő, hogy a törvényjavaslat kifejezetten támogatja és formanyomtatványt elérő jogszabályi rendelkezés esetén is lehetővé teszi interaktív, az ügyfelet lépésről lépésre vezető alkalmazás segítségével az ügyintézéshez szükséges adatok felvételét, de úgy, hogy az ügyfél maga is megfelelő bizonyítékkal rendelkezzen a szolgáltatott adatokról.
Hasonlóképpen biztosítja a törvényjavaslat az automatizált döntéshozatali eljárás lehetőségét, ha az elektronikus ügyintézés során az ügyfél kezdeményezésére olyan ügy intézésére kerül sor, amely mérlegelést nem igényel, és amely esetében a döntéshez szükséges információk már az ügy indításakor rendelkezésre állnak.
A törvényjavaslat biztosítja a hivatalbóli eljárások során is az automatikus döntéshozatal lehetőségét, kizárva ezáltal ezen ügyekben a humán tényezőt.
Az elhangzott célok elérése érdekében a törvényjavaslat tartalmazza a polgári és az elektronikus ügyintézést biztosító szerv, valamint az elektronikus ügyintézés felügyeletét ellátó szerv viszonyait, továbbá az elektronikus ügyintézést biztosító szervek egymás közötti kapcsolattartását, az interoperabilitás megújításának szabályait, az eIDAS Rendelet átültetéséhez szükséges törvényi rendelkezéseket, továbbá az elektronikus és papír alapú okiratok szabályait is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, amennyiben elkötelezettek a XXI. századi modern magyar közigazgatás mellett, támogassák az előttünk fekvő törvényjavaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť