BARTOS MÓNIKA,

Full text search

BARTOS MÓNIKA,
BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Urak! Képviselőtársaim! Nagy öröm számomra, hogy a Lakiteleki Népfőiskola Mándoky Kollégiumának egykori hallgatójaként és Mándoky Kongur István nyelvész-turkológus özvegyének és fiának jó ismerőseként, valamint az Interparlamentáris Unió magyar-kazah baráti tagozatának tagjaként, amelynek Varga Mihály miniszter úr az elnöke, én állhatok itt a Fidesz vezérszónokaként.
Az előttünk fekvő javaslatok, amelyeket együtt tárgyalunk, csupán egy szeletét képezik a fejlődő, sőt talán mondhatjuk, fejlett magyar-kazah kapcsolatoknak. Elmondhatjuk, hogy a 2010-es kormányváltás után meghirdetett keleti nyitás szellemében a kazah kapcsolatok felértékelődtek. Azonban nem ekkor kezdődött az a kapcsolatépítés, amely egyre szorosabbra fűzi a két ország együttműködését. A Kurultáj, a lovas nomád népek találkozója folyamatos találkozási lehetőséget biztosít, kutatóink ismert és elismert emberek Kazahsztánban, és az, hogy a Kunszövetség 2007 óta tagszervezete a Kazah Világszövetségnek, mind azt mutatják, hogy volt megágyazott alapja a keleti nyitás politikájának területét tekintve a Föld 9. legnagyobb államában, amely 16 millió ember otthona.
A soknemzetiségű, sokfelekezetű ország a 6. helyet foglalja el a világon a nyersanyagforrások bősége tekintetében. Földgáz- és kőolajtartalékai tekintetében a világ első tíz országa között van. A kazahsztáni uránlelőhelyek nagyságra nézve körülbelül a második helyet foglalják el a világ urántartalékai között. A porcelánipar és az üvegipar számára Kazahsztán a lehető leggazdagabb nyersanyagtartalékkal rendelkezik. Az ország földje és hegyei egyaránt magukban rejtik a legritkább drágaköveket, a legkülönbözőbb építő- és burkolóanyagokat.
Érdemes néhány szót szólni arról is, hogy mi jellemzi hazánk és a kultúrájában és természeti kincseiben is gazdag ország gazdasági kapcsolatait. Kazahsztán a FÁK-országok közül Magyarország harmadik legfontosabb gazdasági partnere volt 2013-ban. A kölcsönös gazdasági kapcsolatok a szovjet időkben alakultak ki, ám a rendszerváltás után is fennmaradtak. A kétoldalú áruforgalom alapvető elemei az energiahordozó gépek és közlekedési eszközök, élelmiszeripari termékek és nyersanyagok. Magyar részről jelentősebb befektetőként a MOL van jelen a kazah piacon.
A magyar export szempontjából perspektivikus ágazatoknak a mezőgazdaság, a gépipar, az építőanyagok, valamint a prémiumkategóriás élelmiszerek és fogyasztási cikkek előállítása tekinthető. Emellett természetesen ígéretes a kazahsztáni magyar olajipari beruházások bővítése is. Gyakorlatilag bármilyen ipari termelés kihelyezése Kazahsztánba jövedelmező lehet. Magyarország stratégiai partnere Kazahsztán, a két ország közötti együttműködési lehetőségek köre meglehetősen széles, idetartozik a mezőgazdaság, a feldolgozóipar modernizációja, a gyógyszer- és egészségipar, a gépjárműgyártás, a magyar technológia exportja és a turizmus is.
(9.30)
A 2015-ös év során Kazahsztánban magyar élelmiszeripari, építőipari és olajipari kiállításokat is rendeztek. Örömteljes hír, hogy megerősítést nyert - az NGM tájékoztatása szerint -, hogy Magyarország részt vesz a 2017-ben Kazahsztán fővárosában megrendezendő világkiállításon. Szoros és folyamatosan fejlődő kapcsolatainkat jól mutatja a magas szintű látogatások nagy száma, melyek között elnöki, miniszterelnöki és miniszteri látogatások is szerepeltek. Már utaltam a kulturális kapcsolatainkra. Nem teljességre törekvő kiegészítésként jegyzem meg, hogy 2014-ben Budapesten bemutatták Nazarbajev kazah elnök könyvét, és ugyanebben az évben Kazahsztán egyik nemzeti költője szobrot és sétányt kapott hazánk fővárosában.
Mindezeket azért tartottam fontosnak elmondani, hogy látható legyen, az előttünk fekvő javaslatok nem a levegőben lógnak, hanem egy széles és perspektivikus kapcsolatrendszer egy elemét képezik. Magyarország és Kazahsztán között több kiadatási jogsegély- és fogolyszállítási szerződés is érvényben van, vagy tervbe van véve azok aláírása.
Ahogy államtitkár úr is elmondta és részletesen ismertette, a T/7353. számú javaslat keretei között szereplő egyezmény alkalmazása egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi majd a két ország között az elítéltek átszállítására irányuló eljárást annak érdekében, hogy az elítéltek társadalomba történő visszailleszkedésének elősegítése céljából saját államukban tölthessék le végrehajtandó büntetésüket. A T/7354. számú javaslatban megfogalmazott egyezmény a kiadatási eljárást teszi egyszerűbbé és hatékonyabbá a két ország között, elősegítve ezzel a nemzetközi bűnözés elleni hatékonyabb fellépést, míg a T/7355. számú javaslat tartalmát képező egyezmény a bűnügyi eljárási jogsegélyek teljesítését segíti. Mindhárom egyezmény és azok egyes cikkei megfelelnek a vonatkozó, nemzetközileg elfogadott rendelkezéseknek, valamint a hatályos magyar jogszabályoknak.
Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatokat. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť