NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN,

Full text search

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN,
NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Az államtitkár úr nagyon széleskörűen és mélyrehatóan ismertette ennek a törvénycsomagnak, az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvénycsomagnak a céljait és eszközrendszerét. Én csak néhány mondatban szeretném megerősíteni a lényegét, illetve azt, hogy a Fidesz képviselőcsoportja miért támogatja, és miért kéri önöket, hogy támogassák önök is ezt a törvénycsomagot.
Ahogy említette már az államtitkár úr, ez összesen hat törvény módosítását célozza meg ebben a tárgykörben. A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. számú törvény kisebb jogtechnikai módosításokat tartalmaz, azt gondolom, ezzel nem kell különösebben foglalkoznunk. Azonban az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény módosításának célja elsősorban a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi VII. törvény 28. §-ának (2) bekezdése alapján az atomenergia alkalmazási körében, a sugárvédelem érvényesítése érdekében szükséges szabályok megalkotása.
A törvényjavaslat célja továbbá a hiányzó, talált és lefoglalt nukleáris és egyéb radioaktív anyagokra vonatkozó szabályok felülvizsgálata és korszerűsítése. A sugárvédelmi hatáskörrel kapcsolatban törvényi szinten szükséges szabályozni az országos dozimetriai nyilvántartásra vonatkozó rendelkezéseket is, a sugárvédelmi szakértői tevékenységre vonatkozó szabályokat, valamint a sugárvédelmi képzettségre és annak nyilvántartására vonatkozó törvényi előírásokat. A törvénymódosítás tartalmazza a hiányzó, talált és lefoglalt nukleáris és egyéb radioaktív anyagok fogalmának meghatározását, továbbá egyértelművé teszi, hogy ezen anyagokkal, valamint az ezen anyagok jogellenes birtoklásával kapcsolatos bejelentést követő intézkedéseket kormányrendelet fogja meghatározni.
A távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény módosítása a bírságolás mint szankció árképzés során történő figyelembevételének kizárása és a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter tájékoztatásának biztosítása érdekében szükséges. Erről egyébként az előző napirendben is említettünk már pár mondatot, hogy az volt a gyakorlat 2002 és 2010 között, mondjuk, az energetikai hivatalnál, hogy gyakorlatilag azokat a bírságokat is, amelyeket egyébként felhalmoztak a külföldi tulajdonú szolgáltató cégek, rá lehetett terhelni a magyar emberekre. Tehát ha ők jogellenes cselekedetet hajtottak végre vagy piacellenes magatartás miatt bírságot szabtak ki rájuk, akkor ezt a bírságot is elszámolhatták költségként, és ezt a magyar emberekkel fizettették meg, ezért került például többe a gáz, ezért kellett a gázáremelést meg a villamos áram áremelését tizenötször is biztosítani abban a nyolc évben számukra.
A negyedik ilyen törvény, amit módosítunk, a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény. Ennek a célja az első villamosenergia-üzemi és -kereskedelmi szabályzat, a kapacitásfelosztásra és a szűk keresztmetszetek kezelésére vonatkozó iránymutatás létrehozásáról szóló 2015. július 24-ei európai bizottsági rendelet jogharmonizációja. Erről teljes egészében beszámolt az államtitkár úr, úgyhogy én ezt nem részletezném.
A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény a gyakorlati tapasztalatok alapján kezeli a kereskedési platform működtetéséhez kapcsolódó együttműködést, továbbá megkönnyíti az egyetemes szolgáltató engedélyének visszavonásához kapcsolódó eljárást. Ezen túlmenően pedig a jogalkalmazás során felmerült gyakorlati módosítási javaslatokat foglalja magában.
Végül, az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény módosításának célja az energetikai auditálással kapcsolatos szabályok egységes értelmezésének megkönnyítése: a hatálybalépést követő négy hónap során felmerült jogalkalmazási kérdések alapján kiveszi a csupán az állami és az önkormányzati tulajdonosi befolyás miatt nagyvállalatnak minősülő vállalkozásokat az auditálási kötelezettség alól, valamint megkönnyíti az energetikai auditálási kötelezettség teljesítésének ellenőrzését a nagyvállalatok kötelező regisztrációjának előírásával.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy, ahogy az elején is mondtam, a Fidesz egyértelműen támogatja az egyes energetikai tárgyú törvények módosítását, meg is fogja szavazni, és erre is kérem önöket, hogy önök is támogassák a törvénycsomagban foglaltakat.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť