DR. KOVÁCS JÓZSEF

Full text search

DR. KOVÁCS JÓZSEF
DR. KOVÁCS JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Örömteli mindannyiunk számára, hogy a népegészségügy területén az utóbbi időben számos kedvező és pozitív hatással bíró intézkedés került bevezetésre.
(12.30)
Megemlíthetjük itt a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, a közétkeztetési rendelet bevezetését vagy a különböző szűrőprogramok kiterjesztését. Mindannyiunk előtt ismeretes, hogy a világ legtöbb országában, így Magyarországon is komoly problémát jelentenek az egészségügyben a várólisták. Azon tényezők, mint a krónikus betegségektől szenvedő betegek számának növekedése, a lakosság elöregedése vagy a betegek egészségügyi ellátással szembeni igényeinek növekedése a technológiai változások következtében is, hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre nő a kereslet az egészségügyi szolgáltatások iránt.
Az egészségügyi kormányzat 2010 után - helyesen - felismerte, hogy a várólisták megfelelő kezelésének az az első lépése, hogy pontos adatokkal bírjunk, és megfelelő nyilvántartás álljon rendelkezésünkre. Mindezeknek megfelelően 2012-ben új, online várólistarendszer került kialakításra. Ez az új rendszer országosan azonos elvek mentén, transzparensen működik.
Elfogadásra került az a jogszabály is, amely kötelezővé teszi, hogy a közfinanszírozott CT-MRI diagnosztikai szolgáltatók 14 napon belül kötelesek a diagnosztikai vizsgálatot elvégezni daganatos klinikai kórkép gyanúja esetén. Mindezeken túl a várólisták csökkentésének prioritását mutatja az is, hogy a kormányzat a tavalyi év végén 1 milliárd, ebben az évben újabb 5 milliárd forint célzott többletforrást tudott fordítani a várólisták csökkentésére.
A program révén a 2012. évi 70 ezerről 2015 áprilisára 44 ezerre csökkent a várakozók száma, a hírek szerint azóta is tovább. Kérdezem tisztelt államtitkár urat: hogy áll most a várólista-csökkentési program, hogyan (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) segíti a kormány a várólisták csökkenését? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť