SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A legfőbb ügyész úr egy hónapja itt a parlamentben elismerte, hogy a nemzeti jelkép megsértése bűncselekmény megítélésekor az ügyészség a Szent Koronára vonatkozó esetekben eddig tévesen értelmezte és nem megfelelően alkalmazta a törvényt. Idézem akkori mondatait: „Igen, nemcsak a Parlamentben elhelyezett Szent Korona élvez védelmet, tehát ez most már egyértelmű gyakorlat, de volt egy elvi bizonytalanság. De az elvi kérdés teljesen egyértelmű, hogy általános védelem alatt áll a Szent Korona is.” - mondta Polt Péter.
Az ügyészség annak idején ezen korábbi téves értelmezése alapján utasította el a Jobbik Playersroom üzletlánc ellen tett feljelentését, amely egy, a Szent Koronát gyalázó és sértő pólót árult. Ezért egy újabb beadványt készítettünk, amelyben Polt Péter szavaira is hivatkozva kértük az ügyészséget, hogy vizsgálja felül az akkori döntését, és rendelje el a nyomozást az ügyben. Azóta megérkezett az ügyészség válasza a beadványunkra. Ebből kiderül, hogy a legfőbb ügyész szavaival ellentétben az ügyészség álláspontja mit sem változott, hiszen leírják, hogy bár valóban tévesen értelmezték eddig a törvényt, de az ügyészség szerint az ábrázolásban nem túlzón és nem durván becsmérlik a Szent Koronát, ezért nem rendelik el a nyomozást. Magyarán az, hogy a Szent Koronát párducmintás, félrecsapott baseballsapkaként jelenítik meg, az ügyészség szerint nem sértő, nem durva és nem túlzó nemzetijelkép-gyalázás. Egyáltalán nem is értem, hogy ha védjük a nemzeti jelképeinket, mi az, hogy túlzó vagy durva. Ha valaki megsértette a nemzeti jelképet, akkor megsértette - vagy mostantól az ügyészség ízlése dönt az ilyen ügyekben, és nem a törvény betűi?
Az indoklás egy másik felháborító része így szól: „A nyomozás elrendelésére nem ad kellő alapot, hogy a feljelentésben megjelölt ábrázolás a társadalom egyes csoportjainak érzékenységét sérti.” Tessék?! Tehát az ügyészség szerint a törvényi védelem alatt álló nemzeti jelképünk megsértése csak a társadalom egyes csoportjainak érzékenységét sérti, vagyis a magyarokét? Tehát önök szerint a magyar társadalomban a magyarok már csak „egyes csoportként”, vagyis kisebbségként vannak jelen? Önnek is ez a véleménye, legfőbbügyész-helyettes úr? Vajon akkor is így döntenének, ha hazánk kisebbségeinek jelképeiről lenne szó? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť