DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Nagyon röviden reagálnék az elhangzottakra. Igaza van Kulcsár képviselőtársamnak abban, hogy a Felvidéken jóval nehezebb a magyar sors, illetve a magyar állampolgárság elérése. De már az is nagy szó volt, hogy ezt a törvényjavaslatot a létrehozatalakor kiterjesztettük a magyar állampolgárokra - itt az állampolgáron van a hangsúly -, és nem elvitatva az ön által elmondottakat, valóban vannak olyan magyarok, akik nem magyar állampolgárok, és jogosultak lennének erre a támogatási formára. Végig kell gondolni, hogy jogilag milyen módon lehet megoldani ezt a problémát, mert az emberi problémamegoldásban nincs köztünk vita.
Az előterjesztői expozéban is elhangzott, hogy a nyári törvénymódosítás során kiszélesített jogosulti kör kerül pontosításra - erről részben szólt Kucsák László is -, és azokat a személyeket illesse meg ténylegesen, akik a magyar állam érdekében szenvedtek veszteséget, valamint az esélyegyenlőség jegyében a hadirokkant édesapák 1949. január 1-jét követően született gyermekeire is kiterjedne a hadigondozási jogosultság. Biztosítani szeretnénk valamennyi olyan magyar állampolgár részére a hadigondozotti ellátás igénybevételének lehetőségét, akik a korabeli szabályozás alapján jogosultak voltak erre a járandóságra. Ehhez a jogszabályi összhangot próbáltuk megteremteni.
Szeretném tájékoztatni a tisztelt képviselőtársakat, hogy ma már 45 ezer főre tehető azoknak a személyeknek a száma - ezek idős, elsősorban 70 év feletti honfitársaink -, akik jogosultak a jelenlegi támogatásra. Egyébként ha ennek az összegét összeadjuk, ebből sok esetben kijön egy 13., vagy az alacsonyabb nyugdíjak esetében egy 14. havi nyugdíj is.
Azt gondoljuk, hogy nem is elsődlegesen a pénz - bár az is fontos -, hanem inkább az erkölcsi elégtétel az, ami ezeket a nehéz sorsú embereket megilleti. Ennek jegyében a pontosító törvényjavaslat elfogadásához is kérem az eddigi támogató hozzáállásukat, és előre is köszönöm, ha szavazatukkal támogatják az előterjesztést.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť