VÉCSEY LÁSZLÓ,

Full text search

VÉCSEY LÁSZLÓ,
VÉCSEY LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója. Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Törvényalkotási bizottság folyó év november 26-án megtárgyalta a T/6982. számon benyújtott, a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló 2008. évi LXXIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, és ezzel összefüggésben, a Házszabály 46. §-a alapján 31 igen szavazattal, egyhangú döntéssel összegző módosító javaslatot és összegző jelentést fogadott el. Az elfogadott összegző módosító javaslat tartalmazza a Mezőgazdasági bizottság hárompontos módosító javaslatát, amely nyelvhelyességi és szövegpontosító jellegű módosításokat tartalmaz. Engedjék meg, hogy a javaslatban megfogalmazott célokat röviden összefoglaljam.
A törvényjavaslat a Pálinka Nemzeti Tanács köztestületté válásával kapcsolatos jogszabályokat tartalmazza. A Pálinka Nemzeti Tanács ennek keretein belül eljár a származás, a minőség és az eredetvédelemmel kapcsolatos eljárásokban, részt vesz a pálinka piacra jutásának elősegítésében, illetve a pálinka, mint nemzeti kincs megóvásával kapcsolatos közfeladatokat látja el. A törvényjavaslat rögzíti a Pálinka Nemzeti Tanács szervezetére és működésére, tisztségviselőire, elnökére, felügyelő testületére és gazdálkodására vonatkozó szabályokat is, mely szabályokat a részletes vitában már említettek képviselőtársaim.
Kiemelném azonban, hogy az új Pálinka Nemzeti Tanács a törvénymódosítások elfogadását követő 120. napon alakul meg, ezzel párhuzamosan a jelenlegi Pálinka Nemzeti Tanács a törvény hatálybalépésekor átmeneti testületté alakul és ez az átmeneti testület készíti elő az új Pálinka Nemzeti Tanács megalakulását.
(23.40)
A javaslat egy kisebb módosítása szerint kötelezővé válik a pálinkazárjegy alkalmazása a pálinka-előállítók számára.
A késői órán különösen jóleső és felemelő érzés megemlíteni azt, hogy a pálinka igen jelentős eszmei értéket képező nemzeti kincsünk. Ezzel az elfogadásra való jelen javaslattal hatékonyabban védhetjük meg a pálinka presztízsét, kérem ezért, hogy a szóban forgó törvényjavaslatot a tisztelt képviselőtársaim a szavazás során támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť