Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az egész Európa szociokulturális arculatát és társadalmi mélyszöveteit évtizedekig átható migrációs krízis kapcsán most egy látszólagos türelmi pillanatban vagyunk, Magyarország szempontjából mindenképpen, hiszen jelen pillanatban naponta ezrek vagy naponta tízezer ember nem szeli át Magyarország határait. Elmondhatjuk tehát, hogy ez a cselekvés pillanata, ez az a pont, amikor lehet értékelni az eddigi cselekvési sorokat, például a fizikai határzár építését, azt, hogy azt milyen módon látták el emberi erőforrással, és most lehet a jövőre vonatkozóan nagyon fontos lépéseket foganatosítani.
Számunkra az egy kicsit kevés, hogy a Fidesz-KDNP az Európai Bírósághoz fordul, ahol egy akár két évig elnyúló folyamatot indít a kvóta elleni tiltakozás jegyében, de ez a két évig elnyúló folyamat semmiféle felfüggesztő hatállyal nem bír, tehát a brüsszeli boszorkánykonyhában addig is bármit kifőzhetnek ellenünk, tulajdonképpen az Orbán-kormány ezzel az egy eszközzel nem tud ez ellen hatni. Azt is láthatjuk, hogy az EU-csúcs tekintetében és a Törökországgal történő tárgyalások tekintetében most éppen mintha Magyarországot nem fenyegetné olyan erősen egy kötelező kvóta gondolata, de ez a gondolat ott van a levegőben, olyannyira, hogy vezető európai politikusok továbbra is azzal kívánják fenyegetni Magyarországot, hogy megkurtítják, elveszik az uniós forrásait abban az esetben, hogyha nem fogad idegen néptömegeket, és nem telepíti le azokat saját területére.
A Jobbik nem árul zsákbamacskát: mind a kvóta, mind a visszatoloncolások alapján történő betelepítéseket elutasítjuk a zéró tolerancia elvét vallva, és ebben a türelmi pillanatban - az előtt szeretném halkan megjegyezni, hogy Erdély irányából már azért alkalmanként tucatjával fognak emigránsokat, és a csempészútvonalak átrendeződni látszanak egy egészen új irányba - szeretnénk a Fidesz aláírásgyűjtési akciója mellé tulajdonképpen - ha nem is helyett, de mellé - javasolni egy sokkal izmosabb eszközt, egy olyan eszközt, amely alapján nemcsak a mostani kormányzat mozgásterét kívánjuk, ha úgy tetszik, beszűkíteni, hanem minden következő magyarországi kormányét is. Hiszen el kell hogy mondjuk, a Jobbik országos népszavazásra vonatkozó kezdeményezésének a célja egyértelmű: Magyarország választói mondhassák ki közvetlen módon, az egyik legmagasabb hivatalos fórumon azt, hogy sem kvóta, sem visszatoloncolások alapján nem kívánnak hozzájárulni ahhoz, hogy idegen népcsoportokat letelepítsenek Magyarországon.
Itt szeretném megjegyezni, nagyon csodálkozunk azon, hogy magukat liberálisnak mondó politikusok nem tiltakoznak habzó szájjal a kvóta ellen, hiszen az európai kvótaelképzelés mi? Tulajdonképpen népcsoportok erőszakos áttelepítése Európán belül a XXI. században, hiszen a németországi rokonok és enklávék közelében található migránscsoportok esetében ki lenne az, aki szép szóval eljönne, mondjuk, Magyarországra, és itt élné le a következő éveit? Nyilvánvalóan egy életszerűtlen, nem igazán életszagú, erőltetett javaslatról van szó, amit elutasítunk.
Ahhoz viszont, hogy országos népszavazást írjunk ki ebben a kérdésben, jogászi dilemmák dúlnak, és egyes jogértelmezések szerint Alaptörvényt kell módosítani, éppen ezért a 8. cikk (3) bekezdése tekintetében a Jobbik egy olyan módosítást foganatosítana, amelynek értelmében akadály nélkül lehessen országos népszavazást szervezni ebben a kérdésben. Szuverenitásunk állapotáról igen sokat elárul az, hogy alapesetben ilyen dilemmák egyáltalán felmerülnek, és nem kérdezheti meg egy nemzetállam kormánya a saját állampolgárait közvetlen módon tulajdonképpen bármilyen kérdésben. Nem látjuk azt a nemzetközi szerződést, amelynek a tárgyáról lenne szó vagy tartalmáról, de szeretnénk eloszlatni ezeket az aggályokat. Ehhez kell a Jobbik alaptörvénymódosítása, és ennek eredményeképpen kiírható az az országos népszavazás, amely kapcsán nem titkoljuk, nemcsak a Fidesz-KDNP-kormány mozgásterét szeretnénk egy bizonyos mederben tartani, ez a meder a magyar választók akarata, ahol álláspontunk szerint 90 százalék fölött elutasítanak minden hasonló betelepítési kísérletet, hanem a következő, adott esetben egy Jobbik-kormány mozgásterét is annak megfelelően szeretnénk szűken tartani, amit a magyar választók számára kijelöltek. Ez a világ legtermészetesebb dolga kellene hogy legyen.
Éppen ezért szólítjuk fel a kormányzatot arra, hogy ha a Jobbikban megvolt az a gesztus, hogy pártérdekein, önös pártérdekein felülemelkedve biztosította a kétharmadot, a támogatását adta minden értelmes migrációügyi kezdeményezéshez, függetlenül attól, hogy milyen pártszínezetű annak benyújtója, szeretnénk, ha a kormányzat, a Fidesz-KDNP képviselői is megtennék ugyanezt a gesztust, tehát biztosítsák a Jobbik elképzeléséhez a kétharmadot, biztosítsák azt, hogy közvetlen módon a magyar választópolgárok kinyilváníthassák akaratukat. Önök is jól járnak, hiszen a brüsszeli térben egy hatalmas legitimációs erőt nyernek ezen több millió, véleményem szerint nemleges voks által, és el kell hogy mondjuk azt is, ami a legfontosabb, a jövendő magyar kormányok mozgásterét is egy olyan mederben kívánjuk tartani, hogy senkinek ne jusson eszébe kvóta vagy más módszer alapján idegeneket tudatosan betelepíteni Magyarországra. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť