SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Most már teljes bizonyossággal kijelenthetjük, megbukott a magáncsőd. Az Igazságügyi Minisztérium hónapokig próbálta titkolni a családi csődvédelembe belépett adósok számát. A magáncsődtörvény értelmi szerzője, a KDNP is egymásnak ellentmondó adatokat közölt. Legutóbb Harrach Péter egy rádióinterjúban azt nyilatkozta, hogy kevesebb mint 100 háztartás lépett be a magáncsődbe. Ha úgy vesszük, igazat mondott a frakcióvezető úr, 100-nál valóban kevesebb, egészen pontosan 51 adós kezdeményezett magáncsődeljárást szeptember óta.
Csak az Adatvédelmi Hatóság közbenjárására sikerült megtudni, hogy is teljesített eddig a program. A mérleg: 51 eljárás és 626 millió forint közpénz, amit a kormány a magáncsőddel kapcsolatos intézkedésekre költött. Ebből az összegből 173 millió forint ment el azon csődvédelmi szolgálatokra, amelyek most üresen állnak. A bukás várható volt, senkit sem érhetett meglepetésként. A Lehet Más a Politika már a törvénytervezet vitájában elmondta, hogy a magáncsőd ebben a formában túl szűkre szabott, keveseknek segíthet. Elmondtuk, hogy a szigorú belépési korlátok és a teljesíthetetlen feltételek miatt legfeljebb az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkező adósok lépnek majd be, már ha nem riasztja el őket a több száz oldalas adminisztráció és bürokratikus szabályok sokasága.
Úgy tűnik, hogy még őket sem sikerült megnyerni. A magáncsőddel alapvető problémák vannak, amelyek kiküszöbölésére a törvény vitájában módosító javaslatokat is tettünk. Nem értettünk egyet a túl szigorú belépési korlátokkal, a nehezen teljesíthető törlesztési feltételekkel.
(15.10)
Azt sem láttuk garantálva, hogy akik egyáltalán tudnak élni a csődvédelemmel, az adósságrendezési eljárás során marad-e elég jövedelmük a létminimumnak megfelelő megélhetésre, vagy öt éven keresztül nyomorogniuk kell.
Kértük azt is, hogy legyenek erős garanciák az adósok lakhatási biztonságának védelmére, arra, hogy a magáncsődben részt vevő adósok nem kerülnek az utcára, ha például elveszítik az állásukat, és munkanélküliek lesznek. Ezek a javaslatok falra hányt borsónak bizonyultak.
A KDNP-nek is világosan kell látnia, nem egyes médiumok keltették a magáncsőd rossz hírét, nem ezért fulladt teljes érdektelenségbe a program, ahogy ezt Harrach Péter mondta. A kudarc oka az elhibázott szabályozás, amit túl szűkre szabott a jogalkotó.
Kérdésem: hajlandók változtatni a szabályokon most, hogy megbukott a magáncsőd? Válaszát előre is köszönöm. (Sallai R. Benedek tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť