KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország energiafelhasználásának jelen pillanatban mindössze 6,6 százaléka származik megújuló energiaforrásból, ehhez képest még a kormány nem túl ambiciózus céljai is 14,65 százalékos arányt határoztak meg 2020-ra az Európai Unió felé. Ennek eléréséhez a megújuló energia részarányát a jelenlegihez képest meg kellene háromszorozni vagy a jelenleginek legalább a duplájára kellene emelni. Vajon hogyan képzeli ennek megvalósítását a kormány akkor, amikor például a vízenergia felhasználását továbbra is tabuként kezeli?
Tisztában vannak-e önök azzal a ténnyel, hogy a világ energiatermelésének többségét jelen pillanatban is a vízenergia adja? S habár az itthoni lehetőségek szerényebbek is, a jelenlegi kapacitást nagyságrendekkel lehetne növelni. Az önök által közszemlére bocsátott Kvassay Jenő vízgazdálkodási terv elégtelenre vizsgázik ebből a szempontból is: nemcsak a klímaváltozás hatásainak kivédésére nem készít fel, de zöldenergia termelésére sem ad lehetőséget.
Hogyan képzeli továbbá a kormány a megújuló energia részarányának növelését akkor, amikor a napelemeket súlyos környezetvédelmi termékdíjtétel terheli, a háztartásokban a napenergia segítségével megtermelt villamos áram hálózatba táplálását pedig különböző adminisztratív eszközökkel akadályozza a kormány? Nyilvánvaló a Jobbik számára, hogy a villamosenergiatermelés decentralizációja felé tett lépés hazánk energiafüggetlensége felé vezető úton ugyanolyan fontos, mint középtávon a Paksi Atomerőmű jelenlegi blokkjainak kiváltására irányuló beruházás. Felelős ellenzéki pártként és leendő kormánypártként sem mondhatunk mást, mint hogy az atomenergia és a megújulók kéz a kézben képesek csak hazánk energiafüggetlenségét biztosítani.
Végül, de nem utolsósorban hogyan képzeli a kormány a megújuló energia elterjedését, amikor önök 2010 óta nem írtak ki új szélerőműtendert? Szakértők szerint a jelenleg működő 172 szélkerék 330 megawattnyi kapacitásának akár hatszorosát is elbírná a hazai villamosenergia-rendszer. Kérdezem tehát az államtitkár urat, meddig akadályozza még a kormány a megújuló energia hazai elterjedését. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť