NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Simicska-talicskával és Nyerges-vontatóval lopták szét a közpénzt az előző ciklusban, legalábbis körülbelül így kommentálták az internetezők azokat a közbeszerzési eljárásnak nevezett, valójában inkább közpénzlopásokat, amelyeket csúcsra járattak, jellemzően akkor épp Simicska Lajos érdekeltségi köreibe tartozó vállalkozásokkal. Ezért a Jobbik már 2012 tavaszán országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Simicska Lajos és üzlettársa, Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendelései jogszerűségének átvilágítása érdekében.
Bár az országgyűlési képviselők egyötödének indítványára létre kell hozni a vizsgálóbizottságot az Országgyűlésről szóló törvény szerint, mégis a Fidesz ezt lényegében megakadályozta, ahogy a fideszes irányítás alatt álló ügyészség is lesöpörte az ezzel kapcsolatos feljelentéseinket. Hiszen igen, pont azok után is, hogy a vizsgálóbizottság felállítását is, a vizsgálódást is megakadályozták, így jobb híján a rendelkezésünkre álló adatok alapján tettünk különböző feljelentéseket. Én például, miután írásbeli kérdésben megtudakoltam a miniszterelnöktől, hogy ha már nem elég a nemzeti konzultáció címen végzett állami propaganda és adatgyűjtés, akár Kubatov Gábor legnagyobb örömére, hanem még időnként kormánykampányt is folytatnak az adófizetők százmillióiból, újabban milliárdjaiból, akkor azért ez pontosan egyrészt milyen cégeken keresztül, másrészt milyen megrendelésekkel teszik.
Kiderült az egyik ilyen írásbeli kérdésből, hogy a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó IMG Kft. kapta az egyik hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljáráson elnyert megbízást. A teljes kampányra, ez esetben például egy 2012. év végi esetről beszélünk, 200 millió forintot fizettek ki. Ebből jutott 60 millió forint az óriásplakátokra. Kiválasztottam ezt az egy konkrét tételt, és beszereztem a piaci ajánlatokat, ezer darab óriásplakátról volt szó. Pont ugyanennyit néhány hónap különbséggel a Jobbik is saját vagyonából fordított politikai kampányra.
(15.20)
Ez alapján teljesen könnyen össze tudtam hasonlítani és ez alapján megállapítani, hogy a piaci árnak a nyolcszorosáért - tehát 700 százalékos többletről beszélünk, nem holmi 10-20-30 százalékos többletről - bízták meg ezt a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó reklámcéget.
Nyolcszoros árkülönbségről beszélünk, azonban hiába tettem feljelentést hűtlen kezelés miatt, az ügyészség ezt lesöpörte. Idézem az indokolását: „Az a körülmény, hogy egy szerződés tárgyát képező szolgáltatás ellenértéke esetlegesen meghaladja a piaci árat, nem alkalmas a feljelentő által megjelölt vagyon elleni bűncselekmény megállapítására, büntetőjogi felelősséget nem alapozhat meg.” Mi több, az ügyészség szerint nyomozni sem kell egy ilyen ügyben. Semmi gyanús látnivaló nincs itt tulajdonképpen, mindenki menjen isten hírével. És az önök jogszabály-módosítása okán, ha egy országgyűlési képviselő feljelentést tesz, régen legalább fellebbezhettünk, volt jogorvoslat, panasszal élhettünk, most már ilyen lehetőségünk sincs.
Ezért most jobb híján a kormányhoz fordulok, hiszen miután megromlott a viszony Simicska Lajossal, abban bízom, hogy ha mondjuk, Andy Vajna talán még Simicska Lajosét is felülmúló mesés meggazdagodását nem is hajlandók vizsgálni, de talán hajlandók ad egy: egy ilyen vizsgálóbizottság felállítását támogatni; én azt gondolom, jó volna, hogyha a kormány megszólalna, hogy örülne, ha az Országgyűlés egy ilyet végre létrehozna. Másrészt bízom benne, hogy önök, akik hozzáférnek ezekhez az információkhoz, ezekhez a különböző kormányzati megrendelésekhez, amiből csak szúrópróba szintjén tudtunk egyet-kettőt írásbeli kérdéssel például feszegetni, és látható, hogy a legegyértelműbb közpénzlenyúlás is milyen következményekkel járt, hogyan söpörte le ezt az ügyészség, tehát azt várjuk, hogy tegyenek önök maguk feljelentést ezekben a kérdésekben. Erre biztatom tehát önöket ebben a konkrét vagy akár más esetekben is.
Továbbá arra, hogy a kormány végre fogadja el azokat az átfogó, a politikusbűnözést, a kormányzati korrupciót visszaszorító javaslatainkat, amiből most csak hogy féltucatnyit említsek: a mentelmi jog eltörlése; a politikusok által elkövetett gazdasági jellegű bűncselekmények elévülhetetlenségének bevezetése; a hozzátartozói vagyonnyilatkozatok nyilvánossága; a képviselők és államtitkárok rendszeres, akár négyévenkénti, ciklusonkénti vagyongyarapodási, ismertebb nevén vagyonosodási vizsgálata; az eseteleges kettős állampolgárság kérdése, ugyebár; vagy ha már egyszer eljutnánk a büntetésekhez, akkor nagyon örülnénk, ha beszélhetnénk a politikusokra kiszabandó, a Jobbik által követelt dupla büntetésről vagy akár a teljes vagyonelkobzásról.
Íme tehát csak egy féltucatnyi javaslat, ami a politikusbűnözés visszaszorítását célzó jobbikos programcsomagban van. Tessék minket követni, tessék javaslatainkat támogatni; ne várják meg a Jobbik kormányra kerülését! (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť