DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt öt évben kétfajta logikájú béremelés valósult meg az egészségügyben, nyilván az egyik logika is, amit ön ismertetett, mert az általánosabb, az alapbért emelő, és nyilván olyan is, amelyik differenciált, amelyik a betegágy mellett dolgozókat nagyobb mértékben honorálta, mint a többi, egészségügyben dolgozót. Ön is nagyon jól tudja, hogy 95 ezer ember, aki az egészségügyben dolgozik, többet vihet haza 25-27 százalékkal most, mint öt évvel ezelőtt tette, ez természetesen a családi adókedvezmény nélküli bért jelenti és az adócsökkentés nélküli bért. Tehát ha a bruttó bért nézzük, ez körülbelül 75-77 milliárd forintnyi plusz bértömeget jelent, amennyit évről évre, most már évek óta az egészségügyben dolgozók megkaphatnak.
Nyilvánvaló, hogy ennél jóval nagyobb az az összeg, amit ők is megérdemelnének, ezt mi is tudjuk, ugyanakkor a kormány a gazdaság növekedésével arányosan tudja növelni a béreket, így teszi az egészségügyben is. Ahogy mondtam, 2012-13-ban lezajlott az első béremelési ütem, és most, idén július 1-jétől pedig a második, amire ön is célzott, ami ebben az esztendőben több mint 5 milliárd forint pluszt jelent az egészségügyben dolgozóknak, a következő évben pedig jóval magasabb, 12 milliárd forint körüli összeget. És ez valóban differenciált, ahogy ön is utalt rá, aki többet van a betegágy mellett, aki többet dolgozik műszakban, akinek nagyobbak a pótlékai, azok nagyobb mértékű emelést kaptak, akik nincsenek ott éjszakánként, mondjuk, a betegek mellett, azok nyilvánvalóan az előző béremeléskor részesültek nagyobb összegű béremelésben. Ez a második a befagyasztott béreknek, bérpótlékelemeknek a kiengedése volt, ezeket is ugyanolyan mértékben megemeltük, sőt van olyan eset, amelyben nagyobb mértékben, mint ahogy korábban az alapbérek megemelése zajlott. Chipsadóval és más módon a kormányzat eddig is igyekezett pluszforrásokat teremteni az egészségügyi bérek kifizetésére, fedezetére, ezt nyilvánvalóan a következőkben is így tesszük, ezért szerepel, ahogy mondtam is, a jövő évi költségvetésben is 12 milliárd forint plusz erre a keretre. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť