RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 2015 májusában, majd július 1-jén, a Semmelweis-napon demonstrációt tartottak az egészségügyi dolgozók a bérük rendezése miatt. Az akkori államtitkár, dr. Zombor Gábor elismerte, hogy a dolgozók kérése jogos, és ígéretet tett arra, hogy július 1-jétől 5,3 milliárd forintot, 2016 januárjától 13 milliárd forintot fordítanak a béremelésre, így 2015 második félévétől emelkedik a szakdolgozói túlóra-, a készenléti és ügyeleti díj.
Hangsúlyozta azt, hogy érzékelhető lesz a béremelés. Kalkulációk szerint a legkisebb összeg 5 ezer forint lesz, a többség 5 és 12 ezer forint közti béremelésre számíthat.
Mint tudjuk, az ügyeleti díjak kórházanként eltérőek, egyéni alkuban alakulnak ki. Van olyan hely, például a Veszprém Megyei Kórház, ahol a törvényben előírt összeg 200 százalékáért ügyelnek, míg mások a minimumot is alig tudják kifizetni. Ennek az lehet a következménye, hogy a szeptemberi juttatás kifizetésénél az egyenlőtlenség máris megmutatkozott. Ezért hangsúlyozta a Jobbik mindig azt, hogy a közalkalmazotti bértáblát kell változtatni és az alapbért emelni, és ez alapján változik a többi juttatás is.
Önök azt szokták mondani, a számokkal vitatkozni nem lehet. A teljesség igénye nélkül pár bérpapírt elhoztam magammal. Átlagban 1000-1500 forintos volt ez a béremelés, de az tény, hogy volt olyan egészségügyi dolgozó, aki 15 ezer forint bruttó emelést is kapott, de annak körülbelül 220-250 órát kellett havonta dolgoznia. Ezért ismét felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy a béremelésre szánt pénzforrást az alapbér emelésére fordítsák, így egy bizonyos szinten valóban megvalósulna a rendes béremelés.
Az új államtitkár úr elmondta azt, hogy nem életpályamodellt kell bevezetni, hanem egy egységesített kollektív szerződést kell a kórházakban bevezetni. Sem egységesítve, sem külön-külön (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a kollektív szerződések nem működnek, mi követeljük a bértáblát. Köszönjük szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť