SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. A mai nap a meglepetéseké: amikor számítok önre, akkor nem adnak szót, most pedig miniszter úr fog válaszolni. Az agrár-környezetgazdálkodási program teljes mértékben szakmai pedig, hiszen felmerült bennem az a kérdés, hogy miként tekinthetjük azt, hogy hozzáadott értéket teremt és kiegészítő támogatásra jogosult egy olyan gyepterület, ahol nincs állattartáshoz, tehát magasabb foglalkoztatási igényű ágazatokhoz kötve az agrár-környezetgazdálkodási programban való részvétel, hiszen mindössze kaszálóként történő hasznosítás során megkaphatja a kiegészítő támogatást a gazdálkodó. Szakmailag érdeklődtem volna, hogy vajon mi miatt történhetett ez így, hiszen ha valaki nem csinál semmit a gyepjével, tehát nem fektet be, hogy az jobban hozzon, nem csinál pluszmunkahelyet, nem tart állatot, ami veszteséges, akkor már önmagában jogosult lesz az akg-ban - ez esetleg át lett-e gondolva?
Tisztelettel érdeklődnék - hogyha nem veszi zokon, a kérdésben még nem tudtam -, ugye, 7-én kellett megnyílnia a támogatási jogcímeknek, most már eltelt pár nap, a mai napig nincs véglegesítve a program, és nem tudjuk, hogy lesz-e egyáltalán változás.
Ugyanígy egy bizonytalansági tényező az akg-val kapcsolatban, hogy eltérő információkat adnak a különböző ismertető fórumokon, hogy hány pályázati meghirdetés várható. Tehát most december 7-ig elvileg, aki nem adja be, az több évre kiesik, vagy pedig várható az, hogy újabb meghirdetése lesz a programnak?
Nyilvánvalóan itt felmerül az a kérdés is, hogy mi miatt lehet az, hogy a vidékfejlesztési programban az ökocélirányban nincs degresszió 300 hektár fölött - nem tudom, hogy ez a kistermelőket hogyan fogja segíteni, hogyha 300 hektár fölötti termelési üzemméretben gazdálkodnak -, míg az akg-ban van, tehát ott viszont megvalósul ez, és ezért nem nagyon koherens ilyen szempontból szakmailag a program.
A programmal kapcsolatban nyilvánvalóan számos kérdés merül fel, hiszen megkezdődött elvileg a benyújtás időszaka, december 7-ig be kell nyújtani, és néhány dologban nem nagyon látszódik az a koherencia, ami a természetvédelmi vonatkozások tekintetében korábban jelen volt.
Érdeklődnék, miniszter úr, várható-e, hogy ez felül lesz bírálva, lesz-e második forduló, ahol ki lesz javítva, vagy pedig minden így marad, és egy lehetőség lesz. Köszönöm a szót, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť