DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Azt gondolom, szerencsés lett volna, ha miniszter úr személyesen tud válaszolni erre a kérdésre, de ahogy látom az ügy állását, még bőven lesz alkalom arra, hogy visszatérjünk erre a kérdésre. Most öntől kérdezem azokról a kirívóan költséges utazásokról, amiket 2013-ban Svájcban és Olaszországban eszközölt Lázár János. Azóta ő a saját nyilatkozata szerint a kiugróan magas költségekre elköltött 2 millió forintot visszafizette a költségvetésnek.
Azonban arra a mai napig nem kapott választ a magyar közvélemény, hogy milyen célt szolgáltak ezek az állami utazások. Még egy elvesztett pert is inkább vállalt Lázár János, csakhogy minél később kelljen számot adnia a külföldi tartózkodásai részleteiről. Írásbeli kérdéseimet egy évig azzal az indokkal nem volt hajlandó megválaszolni, hogy az utazások a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatal tevékenységével állnak összefüggésben, így azokról nemzetbiztonsági okokból nem adhat tájékoztatást. Ennek fényében azonban igen meglepő, hogy többszöri megkeresésemre sem volt hajlandó választ adni azokra a mindössze technikai jellegű kérdéseimre, hogy keletkeztek-e minősített adatok az utazásokkal összefüggésben, illetve azok szervezésébe és lebonyolításába bevonták-e a nemzetbiztonsági szolgálatokat. Ennek ugyanis így kellett volna történnie, amennyiben ő valóban az Információs Hivatal feladatkörével összefüggő ügyekben járt külföldön.
Az utak szervezésére vonatkozó technikai jellegű információk kiadásának egy éven át tartó megtagadása felveti a gyanút, hogy az utazások valójában mást célt szolgáltak, és ezt csak tovább erősíti a tény, hogy később saját pénzéből térítette vissza a költségeket. Azóta miniszter úrtól október közepén kaptam egy választ, amiben arra utal, hogy a svájci és olaszországi kiküldetéseivel kapcsolatban minősített adatok keletkezéséről nincs szó. Egy éve teszem fel folyamatosan ezt a kérdést a miniszter úrnak, és ezek szerint egy évébe telt, hogy rájöjjön, keletkeztek-e ilyen adatok vagy pedig nem.
Tehát a kérdésem, államtitkár úr: ha keletkeztek nemzetbiztonsági szempontból érzékeny adatok, akkor azokat miért nem minősítették? Akkor előre miért nem gondoltak erre az utazások szervezésekor? Ha pedig nem keletkeztek ilyen információk, akkor meg folyamatosan miért az Információs Hivatalra hivatkoznak? Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť