DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttem szóló is abbahagyta, hiszen úgy gondoljuk, hogy minden egyes benyújtott törvényjavaslatnak, a benyújtás időzítésének is van egyfajta olyan jelentősége, hogy akkor akarjuk megoldani a problémákat, amikor azok felvetődnek. A mi álláspontunk pedig az ebben a kérdéskörben, hogy nem elegendő ehhez az az eszközrendszer, amit ez a javaslat önmagában, illetve ennek a javaslatnak a módosítási javaslatai is önmagában magukba foglalnak, mert nem vonnak le elég következtetést a múltból. A nem túl távoli múltból egyébként, hiszen látjuk itt, hogy az MNB-nek a feladatköre, ugye, 2013-ban bővült, és kvázi fogyasztóvédelmi feladatokat is ellát, hiszen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét beolvasztották a Magyar Nemzeti Bankba, annak természetesen az összes feladatával együtt. Majd aztán láttuk azt, hogy 2015 tavaszán konkrétan rendszerek omlottak össze, és én úgy gondolom, ha erre a kormány csak egy technikai átemeléssel, szövegátemeléssel, egy copy-paste-tel reagál, akkor úgy gondoljuk, hogy nem vonja le a megfelelő tanulságokat, legalábbis a közelmúlt eseményeiből.
Kiemelnék egy kulcsmondatot, ami előttem elhangzott: nem tudják a károsultak, hogy ha bajba jutnak, akkor hová kell fordulniuk. És én úgy gondolom, hogy ebben az időszakban, amikor tavasszal összeomlottak a nagy brókercégek, összeomlott a Buda-Cash, összeomlott a Hungária, és nem utolsósorban összeomlott a Quaestor; a Quaestornál még akkor sem tudják, hogy hová forduljanak a károsultak, ami egy kivételes eset, ha megfelelő tájékoztatás is van, és fel is állítottak megfelelő szervezeteket, amelyek nem működnek, de mi úgy gondoljuk, hogy sokkal tartalmibban kellene a Nemzeti Bank felügyeleti jogkörét, a fogyasztóvédelmi feladatkörét abban megerősíteni, amire most tesz egy nagy lépést előre, de nem igazán hatékony lépést tesz előre, én úgy gondolom, ebben a kormány.
Nem akarok sokszor visszautalni, a Matolcsy György vezetett Magyar Nemzeti Bank alapvetően veszélyes és legalábbis kétes szakmai megítélésű pénzügyi manővereket, inkább politikai manővereket halmoz egymás után. Ezzel azon túlmenően, hogy ezeknek minden egyes pénzügyi, illetve törvényi alapja nem feltétlenül van meg, vagy nem feltétlenül áll meg a lábán, hiszen azokat az eljárásokat, illetve azokat a feladatait látja el jobban, amelyek neki egyfajta melléktevékenységként kellene hogy szerepeljenek, így például a monetáris kultúrának a terjesztése, közgazdaságtani kutatásoknak az elősegítése. Nem gondolom, hogy erre 200 milliárdokat kellene fordítani, másfelől pedig, ugye, a fogyasztók védelme nem feltétlenül jelenik meg hangsúlyosan a Magyar Nemzeti Bank munkájában.
Annak örülünk, hogy a kormány felismerte ezt, és annak örülünk, hogy a kormány, ha későn is, de ebben próbál cselekedni, mi úgy gondoljuk, hogyha felismerte azt, hogy neki most lehetősége, felelőssége és feladata van, már a kormánynak, akkor helyes, ha ezt felismeri, és csak azt tudjuk mellé tenni, hogy jobb lett volna, ha a brókerbotrányoknak a kirobbanása előtt ismeri fel ezt a felelősségét. Hiszen azért lássuk be, évek óta át lehetett volna ültetni ezeket a szabályokat a magyar jogrendbe, és azért lássuk be azt, hogy akkor valószínűleg, ha ennyire szigorú lett volna a törvény vagy talán még ennél is szigorúbb, hiszen a magyar viszonyokat sokkal jobban lehetett volna ismerni, akkor nem lehetett volna az engedélyhez képest 150 milliárd forinttal több kötvényt kibocsátania a Quaestornak. Nem futhatna most mindenki a pénze után, aki 210-220 milliárd forintot befektetett a Quaestorba, és megtehette ezt úgy egyébként ez a brókercég, hogy még a kiadott papírokra, kiadott kötvényekre is ráírta, hogy semmifajta garanciát nem vállal. Megtehette ezt úgy, hogy a fogyasztóvédelem, a fogyasztóvédelmet ellátó Magyar Nemzeti Bank szeme előtt a szerződéseken teljesen más volt a kibocsátó, teljesen más volt az értékesítő, és teljesen más volt a szerződő fél, és ezt megtette úgy, hogy minden annak a fogyasztóvédelmet ellátó szervezetnek a szeme előtt zajlott, amelyik hivatott lett volna ellátni.
Ez a felügyelet egyetlenegy próbavásárlást sem végzett, nem akart szigorúbb eljárásokat bevezetni, nem akart szigorúbb kibocsátási javaslatokat tenni, nem akart ilyen feltételeket támasztani saját hatáskörben, és valószínűleg nem is jelzett a kormánynak. Magyarán mondva, nekik jó volt az úgy, ahogyan éppen akkor jó volt. Viszont ennek most több mint 32 ezer kárvallottja van, csak az egyik ügynek, és én úgy gondolom, ebben a kormány nem elég hatékony. Nem lesz elég, úgy gondolom, azt a keretrendszert átültetni, ami az uniós jogszabály miatt, az uniós megfelelési kényszer miatt a kormánynak most a feladata. Hanem most adott egy lehetőség, hogy a nagyon-nagyon sajátos mai magyar pénzügyi rendszert áttekinteni, annak a legkockázatosabb, a brókercégek által nyújtott pénzügyi szolgáltatások rendszerét át lehetne tekinteni, át lehetne látni, annak meg lehetne keresni azokat a vékony pontjait, azokat a kis réseit, ahol ezek a cégek iszonyatos mennyiségű pénzeket tudtak ellopni, és ezeket kellene egyébként ebbe a törvénybe, én úgy gondolom, a továbbiakban beemelni.
Ezeket kellene kizárni. A magyar pénzügyi rendszer sajátosságaira nem ad választ ez a mostani törvényjavaslat. Mindezek mellett természetesen mi fogjuk támogatni, de azt mindenképpen el kell mondjuk, hogy kevésnek tartjuk. Kevésnek tartjuk azért, mert ennyire rövid nem lehet az a fajta emlékezet, se a szakmai, se a politikai emlékezet ebben a dologban, amely akár 32 ezer károsult, akár 210-220 milliárd forint, mondjuk ki együtt, azért ez egymilliárd dollár, ami itt kézen-közön eltűnt ebben az országban úgy, hogy mindeközben kint ül az a felügyelet, amelyik nem látja el megfelelően ezt a feladatot, jobban kellene fókuszálni a fogyasztóvédelem erősítésére. Én úgy gondolom, hogy az előterjesztésnek jó, ha ez a célja, de ezeket a helyzeteket nem felderíteni kell, nem csak felderíteni kell, az lenne a legjobb, ha meg lehetne előzni. Azt pedig megfelelő szabályozással és megfelelő szigorúságú törvényekkel lehet megakadályozni.
Kérem, amennyiben lehetséges, reflektáljanak a mai magyar valóságra is. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť