Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Maga a fogyasztóvédelem területe az indoklások során sokszor felmerült, és két ellenzéki képviselő is válaszokat kér, követel annak érdekében, hogy tisztázzuk, hogyan is áll a kormány ehhez a kérdéshez. Hiszen megvizsgálhatjuk azt, hogy az előző ciklusban volt, ugye, önálló Fogyasztóvédelmi bizottság, most már nincs ilyen, a Gazdasági bizottságba integrálva e terület súlya a törvényalkotó tekintetében is nagymértékben csökkent.
Volt egy egyéb intézmény is, a pénzügyi biztosé, ami gyakorlatilag kilúgozásra került, aztán integrációra máshová. Ez is magyarázatot érdemelne, hogy az onnan kivett funkciókat hová próbálta betölteni a kormányzat, és ezt milyen sikerrel tette. Valamint, mint említettük, a Magyar Nemzeti Bank esetében felmerül az az egyértelmű folyamat, hogy az alaptevékenység egyre inkább háttérbe szorul, tehát az a normális tevékenység, amit alapként kezelhetünk, és az úgymond kiegészítő tevékenységek, oktatási programok kidolgozása, ingatlan-, műkincsbefektetések, egyebek, tehát az úgymond plusztevékenységek pedig egyre inkább a homloktérbe kerülnek. És itt felmerül az a kérdés is, hogy mit tudott felmutatni a kormányzat most már immáron öt év alatt azt illetően, hogy pénzügyi ismereteket adott esetben alap- vagy középfokon megpróbáljon átadni oktatási rendszeren keresztül, megpróbálja ezt keresztülvinni rajta. Hiszen miközben méregdrága oktatási programokat látszik az MNB kidolgozni, itt egy mulasztásos feladat azért fennáll, ez pedig a közoktatásba történő bevitel valamilyen úton-módon. És hát gondoljuk végig, ha a magyar lakosságot még jobban felkészítik pénzügyi alapismeretekből, akkor a devizahiteles krízisen talán mindannyian sokkal hamarabb átláttunk volna, és ez százmilliárdokat spórolhatott volna meg az országnak amellett, hogy a felelősség ettől még nem a magyar lakosságé, hanem az érintett bankoké.
De miközben az MNB méregdrága oktatási programokkal operál, kérdéses, hogy tett-e, tesz-e eleget, és a kormányzat egyébként ösztökéli-e arra, hogy tegyen eleget annak érdekében, hogy az alap- és középfokú oktatásban a pénzügyi alapismeretek azért valamilyen módon a súlyukhoz mérten megjelenjenek. És látni kell, hogy ezzel a váddal nem állok egyedül, miszerint nem volt elégséges a cselekvés ezen a téren. Mert hát például a Portfolio egyik konferenciáján magában az MNB-anyagnak az indoklásában szerepelt az, hogy igen csekély előrejutatást tudtak elérni a közoktatásba történő bejutás szintjén. Tehát ha már implementációs csomag, ha már nem feltétlen csak ez a szigorúan vett téma, azért nagyon fontos lenne így a félévente vagy évente egyszer adódó alkalom mentén kibeszélni ezeket a nagyon fontos kérdéseket, mert a kormányzat a fogyasztóvédelem erősítésével indokolja ezen törvény keresztülviteli szándékát, miközben a valóságban, a valóság terében egészen másfajta mozgásokat is látunk.
Érdemes lenne tehát tisztázni, hogy a kormány merre akar elindulni ezen kérdések tekintetében. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)
(19.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť