CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Két területen szeretnék pozitív folyamatokról beszámolni önnek. Az egyik terület a foglalkoztatottsági számok alakulása, a másik pedig a bérnövekedés, reálbér-növekedés, amivel kapcsolatban ön már számokat, adatokat mondott. De először nézzük a foglalkoztatási adatokat, mert azok legalább annyira fontosak azon a területen, amelyet ön megemlített felszólalásában és kérdésében.
A KSH jelentése szerint 2015 nyarán a foglalkoztatottak létszáma már 4 millió 251 ezer fő volt, a rendszerváltozás óta nem mértek ilyen magas foglalkoztatottságot Magyarországon. Csak az idén 134 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, azaz 3,2 százalékkal növekedett az előző évhez képest, az előző év azonos időszakához képest. Az elmúlt öt évet is nézzük meg! A foglalkozatási ráta 54,6 százalékról 64,5 százalékra javult, ami csaknem 10 százalékpontos növekedésnek felelt meg.
Néhány kiegészítést szeretnék tenni azokhoz az adatokhoz, amelyet ön az előbb a bér-, reálbér-növekedés kapcsán már elmondott. A bérek tekintetében is kedvező folyamatokról lehet beszámolni, immár több éve, több mint két éve hónapról hónapra töretlenül növekszik a bér, a reálbér a nemzetgazdaságban. Az elmúlt nyolc hónapban nemzetgazdasági szinten 4 százalékkal növekedett. Az augusztusi adatok még ennél is imponálóbb képet tárnak elénk, hiszen az utolsó nyári hónapban 5,4 százalékkal nőtt a bérek vásárlóértéke nemzetgazdasági szinten, a gyorsulás egyértelműen a közszférában növekvő bérkifizetéseknek köszönhető, de mellette a versenyszférában egész évben egyenletesen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) 3,5-4 százalék között mozgott a reálbérek emelkedése. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť