TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A pálinkaharc, amit a magyar kormány vív az Európai Unióban, valóban lezárásra kerül, azonban egy-két dolgot meg kell állapítani, ami a jobbikos képviselők figyelmét rendre elkerüli, mégpedig azt, hogy a 2004-es európai uniós csatlakozásunkkor is tudtuk, hogy van egy 1992-es tanácsi irányelv, amely szabályozza a gyümölcspálinka-főzésnek a kereteit, és 2010-ben, amikor a kormány úgy döntött, hogy adómentessé teszi a bérfőzést, illetve megteremti az otthon főzés lehetőségét, akkor is tudta, hogy ezt az irányelvet meg fogja szegni. Mégis megtette, mert a magyar emberek érdeke, a magyar gyümölcs érdeke, a magyar gyümölcspálinka-főzés érdeke ezt kívánta. Akkor is tudtuk, hogy küzdeni fogunk, akkor is tudtuk, hogy harcban fogunk állni az Európai Unióval, és lehet, hogy 2015-től módosul némileg az otthon főzés feltételrendszere, mert 700 forint párlatjegyet kell venni literenként, minimum öt literre, tehát 3500 forintért, de az otthon főzés lehetősége megmaradt, és a bérfőzésnek az adótétele is az Unióban elvárt normáknak az 50 százaléka lett. Ha most némi korrekció van is, akkor is a magyar emberek, a magyar pálinkafőzők nyertek öt évet, mert öt évig ingyenesen tudták főzni a pálinkát.
Az európai uniós csatlakozás előírja ezeket a feltételeket, és most az Európai Bíróság is lényegében kimondta. Ennek fog megfelelni az új szabályozás.
Még egyszer mondom önnek - már elmondtam egyszer -, hogy nem a magyar kormánnyal vitatkozik ön, hanem az Európai Unióval, és ha az Európai Unió irányelveit önök nem fogadják el, akkor kezdeményezzék a kilépésünket, amit egyébként már meg is tettek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť