SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Bizonyára a Földművelésügyi Minisztérium előtt is ismert az a tény, hogy nagyon sok kommunális szolgáltató került nagyon nehéz pénzügyi helyzetbe az elmúlt időszakban. Azok az információk, amelyek eljutnak hozzánk, részben sajtónyilvánosságot is kaptak, és ezekből lehet látni például azt, hogy a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft., amely 300 ezer embert lát el és 265 embernek ad munkát, több mint 200 kiskorú gyermek édesapjának és édesanyjának, teljes mértékben ellehetetlenedett.
De nem egy egyedülálló dologról van szó. A Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a tavalyi évet közel 100 millió forintos veszteséggel zárta, s az idén már 150-160 milliós deficitre számíthatnak. A Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a 2013-as bő 300 milliós veszteség után 117 milliós veszteséget halmozott fel, és az idei eredmény is hasonló lesz, miközben a felügyeleti díjra 20 millió, lerakási járulékra 160 millió forintot fizettetett ki velük a kormány. De ugyanígy van a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. esetében is, amely 2014-ben 42 milliós veszteséget halmozott fel, majd az idei évben egy igen komoly önkormányzati támogatás mellett is veszteséges marad a cég.
Az országban bármerre nézünk, nagyon sok ilyet látunk. Az Oroszlány és térsége hulladéklerakóit kezelő cégnél 200 millió forintra rúg a veszteség, és mindez annak a rezsicsökkentésnek az eredménye, amivel ezeket a szolgáltatókat ebbe a pénzügyi helyzetbe hozták, és gyakorlatilag az látható, hogy közpénzből kell finanszírozni ezt, az adófizetők fizetik meg mindennek a költségeit.
Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, államtitkár úr, hogy van-e bármilyen stratégiája akár a szaktárcának, akár a kormányzatnak arra, hogy hogyan finanszírozza ezeknek a közszolgáltatóknak a veszteségeit. S nyilván felmerül bennem az, miután a minisztériumuk előszeretettel hangsúlyozza az Európai Unió környezetvédelmi programja esetén a szennyező fizet elvet, hogy amennyiben nem fizettetik meg ezeket a díjakat, akkor hogyan fog ez megvalósulni, hiszen az összes magyar adófizetőnek kell megtéríteni ezen cégek veszteségeit.
Mi a stratégiai terve a szaktárcának? - érdeklődnék tisztelettel. Köszönöm. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť