DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Nagyon örülök, hogy Hoffmann Rózsa képviselő asszony, korábbi oktatási államtitkár egyetért velem a tudás értékteremtő szerepében, azt viszont nagyon sajnálom, hogy félreértette a szavaimat, véletlenül sem állítottam szembe ezt a kettőt.
Arra a kéthangúságra utaltam, amivel az önök miniszterelnöke megfogalmazta a munkaalapú társadalmat, szerintem az a megfogalmazás volt a téves. Tőlem távol áll az az értelmezés, amit ön adott a szavaimnak.
Én úgy gondolom, hogy azon túl, hogy Magyarország teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Űrügynökséghez, ez önmagában természetesen a felzárkóztatási program keretében közvetlen piaci lehetőségeket nyit a magyar vállalkozásoknak, vagy legalábbis ennek a kereteit megpróbálja tisztázni. Én úgy gondolom, hogy rossz elnevezés ez a felzárkóztatási program, ugyanis vannak olyan területek, ahol a többieknek kell felzárkózniuk a magyarokhoz, merthogy mi vagyunk az élen. Az más kérdés, hogy az általam az előző napirendi pontnál igen súlyosan kritizált Magyar Távirati Iroda erről nem ad hírt, mert ott olyan cenzorok ülnek, akik érzéketlenek erre, tehát nem tudják, hogy mi az új a világban, egy konzervatív kormány nem kell hogy érzékeny legyen arra, hogy mi az új a világban.
Én tehát nagyon fontosnak tartom, hogy a közbeszédben, egyáltalán a magyar tájékoztatásban is nagyobb hangsúlyt kapjanak a technológia magyarországi eredményei, és az, ami talán a teljes jogú csatlakozás révén jogilag is tisztázott formában megvalósulhat, ami az űrkutatás eredményeinek hasznosítása. Ugyanis hogyha néhány ilyen határterületi részt vizsgálunk, amelyik egyik tudományterülethez sem tartozik úgy kifejezetten, de az űrkutatás, pont azért, mert egy célorientált terület, integrálta ezeket. Most utalhatnék a mesterséges intelligencia területén elért eredményekre vagy olyan anyagtechnológiai eredményekre, amelyeknek a csírája úgy külön-külön megvolt, az űrkutatás hasznosítani tudta, és aztán, mondjuk, az információtechnológiában öltött testet. Tehát amit röviden úgy lehet mondani, hogy technológiai transzfer, annak Magyarország számára fokozott jelentősége lehet.
(19.40)
Tehát arra szeretném ösztökélni innen, a parlament plénumáról a kormányt, hogy tulajdonítson valós és jelentős szerepet a tudás értékteremtő képességének, és szervezze meg a magyar szellemi potenciált. Vagyis ne az legyen jellemző, ami bizonyos esetekben tapasztalható, hogy pénzeket vonnak ki a felsőoktatás területéről. Talán még emlékeznek rá, hogy volt olyan év, azt hiszem, 2011-12, amikor 184 milliárdról 122 milliárd forintra csökkentették a felsőoktatás költségvetési finanszírozását. Ez két egymásnak ellentmondó folyamat: egyrészt ostromoljuk az eget - nagyon helyesen, én ezt támogatom, fontosnak tartom -, másrészt elvonja a kormányzat a pénzt a felsőoktatástól, ahol végül is kitermelődhetnének azok a koponyák, akik ebben eredményeket tudnak elérni.
Én tehát nagyon örülök, hogy ezen a szűk műszaki területen legalább Magyarország az integráció útjára lép. Én abban hiszek, hogy Magyarország jövője az európai integráció mentén van, szemben a horthysta megközelítést valló Jobbikkal, aki kicsit másképpen képzeli el ezt; lehet, hogy a XXIII. században ez újra divatba jön, de most még ez kevéssé a modernizációt szolgálja, mint inkább a múltba fordulást.
Tehát azt javaslom, hogy legyünk részesei annak az európai szerves fejlődésnek, amihez most talán egy ajtó megnyílik számunkra ezzel a teljes jogú tagsággal. Azt kérem a kormánytól, hogy ne tekintse ezt egy lezárt dolognak, ezt tekintse egy első lehetőségnek, és az űrkutatás eredményeinek szélesebb körű hasznosítása mentén tegyen javaslatokat Magyarország teljes modernizálására. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť