EGYED ZSOLT,

Full text search

EGYED ZSOLT,
EGYED ZSOLT, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem árulok el nagy titkot, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom mint a XXI. század pártja… (Dr. Józsa István felnevet.) Örülök, hogy Józsa képviselőtársamnak tetszik.
Nem árulok el nagy titkot, a Jobbik támogatni fogja az előterjesztést, és mi nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a kutatás-fejlesztésben és a magyar tudás kiterjesztésében Magyarország minden segítséget megadjon azoknak a tudósoknak, azoknak a magyar fiataloknak, akik ezen a pályán fognak tudni kiteljesedni a tudásuk révén.
Viszont szeretném, hogyha az államtitkár úr - aki, gondolom, válaszol majd az itt felvetett kérdésekre - két dologra mindenképpen kitérne a válaszában. Egyrészt itt egy egyszeri csatlakozási díjat kell fizetnie Magyarországnak, én szeretném, hogyha ezek az összegek mindenképpen számszerűsítve lennének itt a Parlament falai között, mert itt közpénzekről beszélünk, és én úgy gondolom, hogy nemcsak az országgyűlési képviselőkre, hanem minden magyar adófizető állampolgárra tartozik az, hogy a magyar Országgyűlés és a magyar kormány mekkora összeget fordít ezen tevékenység folytatására az állampolgárok befizetett adóforintjaiból. Illetve szeretném, hogyha az államtitkár úr most azt is megmondaná forintosítva, persze nagyságrendileg, hogy mennyibe fog kerülni ez a magyar költségvetésnek éves szinten a folyamatosság tekintetében.
Én úgy gondolom, hogy ezekre a kérdésekre mindenképpen választ kell hogy kapjunk és választ kell hogy adjunk a magyar állampolgároknak. Én tehát arra kérném a tisztelt államtitkár urat, hogy ezt tegye meg.
Az európai űrprogramok koordinálása, illetve az európai űrprogram működése kapcsán szerepel a törvényjavaslatban az is, hogy itt nemcsak kutatás-fejlesztés, hanem - ahogy én kivettem az előterjesztésből - gyakorlatilag gyártásra is akar erőforrásokat fordítani az űrügynökség. Én nem tudom, hogy itt ennek Európa jelenlegi helyzetében megvan-e a realitása, de talán, gondolom, az államtitkár úr majd erre is ad valami kimerítő választ, hogy hogyan áll ezen a téren az Európai Unió és az Európai Űrügynökség.
Viszont nagyon fontos kérdéseket szeretnék még feltenni, amit az előterjesztésben találtam. Például azt, hogy az űrügynökségnek a dolgozói, személyzete bizonyos szempontból mentességet élvez. Szeretném, ha az államtitkár úr majd kifejtené, hogy mi ez a mentesség, ami egyébként a javaslat alapján fennáll a foglalkoztatás befejezése után is, tehát ez gyakorlatilag egy ilyen kisebb mentelmi joggal ér fel, vagy nem tudom most egyszerűen értelmezni, hogy ez mi lesz, mert ez nincs bővebben kifejtve.
A másik nagyon fontos dolog, hogy szerepel egy olyan is a törvényjavaslatban, hogy ha az ügynökség létrehoz saját szociális ellátórendszert, akkor az ügynökség dolgozói nyilván - és bízunk benne, hogy az ügynökségnek lesznek bőven magyar állampolgárok is a dolgozói - mentesülnek a társadalombiztosítás fizetése alól. Én erre is szeretnék az államtitkár úrtól választ kapni, hogy ezt önök hogy kívánják a magyar jogrenddel meg a magyar törvényekkel összeegyeztetni. Én úgy gondolom, hogy ezek olyan fajsúlyos kérdések, feltételezve természetesen azt, hogy az oda eljutó emberek, akik ennél az ügynökségnél fognak dolgozni, és magyar állampolgárok, feltételezhetően európai fizetésért fognak dolgozni, hogy ez a magyar jogrenddel és egyáltalán az európai uniós jogrenddel hogy lesz összeegyeztethető.
Nem is szeretném tovább szaporítani itt a szót ezen az esti órán, végül is elmondtam már az államtitkár úrnak is, és elmondtam tisztelt képviselőtársaimnak is, hogy a Jobbik támogatni fogja ezt a javaslatot. Viszont kérném az államtitkár urat, hogy erre a néhány kérdésre adjon már mindenki számára elfogadható és megnyugtató választ, mert úgy gondolom, kötelességünk az állampolgárokat, a magyar állampolgárokat tájékoztatni arról, hogy mire költjük az adóforintjaikat. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť