KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar kormány új fejezetet nyitott a hazai innováció történetében azáltal, hogy idén február 24-én aláírtuk a hazánk Európai Űrügynökséghez történő csatlakozásáról szóló megállapodást. A csatlakozás örömteli és fontos esemény, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Kiemelkedő haszonnal jár a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó hazai kis- és középvállalkozások, kutatóintézetek és egyetemek számára, legalábbis ezt reméljük és ezt várjuk a csatlakozástól.
A magyar találékony nemzet. A hazai innováció világhírű. Gyakorlatilag minden ágazatban hosszasan tudnánk sorolni a magyar feltalálók, kutatók és vállalatok sikereit. Ez alól az űrtevékenység sem kivétel. Sokan talán nem tudják, de most már ötvennél is több az űriparhoz köthető, világszínvonalat képviselő vállalkozás, egyetemi és akadémiai kutatóintézet, amely Magyarországon működik, és önök tudják, magyarok tervezték egy űrszonda leszállóegységének fedélzeti központi számítógépét, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy tavaly novemberben első ízben sikerült ember alkotta eszközzel leszállni egy üstökös felszínén.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az űrtevékenység természetesen nem csak az idegen égitestek felfedezéséről és a tudományos kutatásról szól. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy az űripar mindennapjaink részévé vált, jelentősége egyre inkább nő. Műholdak segítségével kommunikálunk és navigálunk, a világűrben végzett megfigyelések segítenek például a mezőgazdasági termelésben, a katasztrófák elkerülésében és elhárításában, de a sort lehetne még sorolni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az űrtevékenység tehát mára a legmagasabb szintű technikai tudást és innovációt alkalmazó iparággá vált. Ebben az iparágban azonban csak az erőfeszítések megfelelő összehangolásával lehet valódi sikereket elérni. Erről világszerte erre hivatott szervezetek, ügynökségek gondoskodnak. Az Európai Űrügynökséget is ez a cél vezérli. Magyarország volt a huszonkettedik tagország, és azóta Észtország is csatlakozott, így most már huszonhárom tagország tudását és innovációját egyesítve kiemelkedő csúcstechnológiai fejlesztéseket valósít meg programjaiban. Ezek a programok részben tudományos jellegűek, részben a mindennapi életben is hasznosítható ipari fejlesztéseket valósítanak meg, ahogy az előbb utaltam rá.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Magyarország csatlakozásával azonban ez a kapu kinyílt előttünk. Immár a magyar vállalkozások is részt vehetnek az űrügynökség világszínvonalú kutatásaiban, technológiai és ipari fejlesztéseiben. Ezzel a hazai vállalatok, kutatóintézetek a térségben egyedülálló és mással nem kiváltható lehetőséget kapnak az európai innovációban való részvételre és az eddigi magyar sikerekből kiindulva annak alakítására is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondoltam, hogy az első hozzászólásom alkalmával ezeket szeretném megosztani önökkel, és természetesen az önök felvetései, kérdései alapján szívesen mondok majd konkrét számokat, összegeket a csatlakozással kapcsolatban és további más szempontokat is, amennyiben gondolják és igénylik.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť