KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is, miután nemcsak a mostani parlamenti vita vagy tárgyalás, hanem ahogy a képviselőtársaim felemlegették jó értelemben az elmúlt esztendők munkáját, valóban, először köszönjük meg mindazoknak, akik segítettek, hogy az elmúlt esztendőkben eljuthattunk ide a mostani pillanathoz, ponthoz.
Józsa képviselőtársamnak tisztelettel és szeretettel mondom, ha szabad ezt a kifejezést itt most használni, hogy ha konzervatív kormányként definiál minket, ez a konzervatív kormány egy XXI. századi, illetve a jövő meg az azt követő századnak is az egyik legfontosabb innovációs lépését abszolválta; ami 2006-ban és 2007-ben megfeneklett, azt most idén, ebben az esztendőben a csatlakozással meg tudtuk tenni. A siker pedig közös meg az öröm is közös kell legyen, és köszönöm szépen a különböző frakciók színeiben megszólaló képviselőtársaimnak, hogy támogatták ezt a javaslatot. Bár politikai mezőben dolgozunk, csábítana a dolog, hogy a felsőoktatás helyzetével kapcsolatban tegyek egy rövid visszaemlékezést a magukat baloldalinak aposztrofáló kormányok felsőoktatással kapcsolatos elképzelései és beváltott cselekedetei között, de mégsem teszem, ha nem haragszanak képviselőtársaim, mert azt gondolom, hogy az Európai Űrügynökséghez való csatlakozás és a másik két ehhez kapcsolódó törvényjavaslat mindenképpen egy emelkedettebb megközelítést kíván.
Tehát mindenféleképpen ilyen értelemben akkor összegezném, mielőtt a kérdéseket konkrétan megválaszolom, hogy az európai ügynökség programjaiban való részvétel Magyarország számára hitünk szerint, tehát a kormányzat számára egyértelmű: nő a hazai innováció vonzereje, versenyképessége, növekszik itthon a foglalkoztatottság, illetve a magasan képzett munkavállalók száma, és reményeink szerint az eddigiekhez hasonlóan új, piacképes csúcstechnológiai termékek kifejlesztésére nyílik lehetőség. Tehát hosszú távra tervezünk.
És akkor most lássuk, az önök által joggal felvetett kérdésekre megpróbálok konkrét választ adni, hogy mindannyian az adófizetők felé el tudjunk számolni pontosan, mert szeretnénk is elszámolni pontosan, hogy mibe kerül ez a jó kormányzati program.
Tehát a következő dolgot szeretném akkor itt rögzíteni. Az előzetes tárgyalásoknak megfelelően Magyarország, a többi tagállamhoz viszonyított gazdasági súlyának megfelelően, a kötelező programok összköltségvetésének 0,63 százalékával járul hozzá az Európai Űrügynökség működéséhez, azaz 2016-ban kicsivel több, mint 5 millió euróval. Új tagállamként valóban Magyarország köteles befizetni egyszeri belépési összeget, amellyel használati jogosultságot szerez - ahogy elhangzott precízen kormánypárti és ellenzéki képviselőtársaktól - az Európai Űrügynökség már létező infrastruktúrájában. Hazánk esetében ez az összeg három évben összesen 3,5 millió euró, értelemszerűen ennek az egyharmad része, ami évenként megjelenik majd. A költségvetés tekintetében pedig, hogy lássuk, hogy a 2016-os költségvetésben mi szerepel, vagy a 2016-os évben költségvetési kiadásként mi jelenik majd meg, ez 2 milliárd 351 millió forint. Ez az összeg, illetve az elmondott összegek szolgálják tehát a versenyelőnyt, a XXI. század új ipari forradalma, a digitális gazdaságok támogatása, a digitális gazdaság hátországának az egyik fontos pillére lehet ez.
És valóban fontos számunkra a nyilvánosság, és az is fontos, hogy ne engedjük el a témát most, ha kikerül a politikai mezőből.
Azt javasoltam a kollégáimnak, például a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetve, de egyébként a programban korábban részt vett vagy a korábban részt vevő és joggal várjuk, hogy a csatlakozás aláírása után várhatóan részt vevő kutatóműhelyek és említett közösségek véleményének a meghallgatásával az volt a javaslatom, hogy december, illetve január hónapban három helyen az országban, Debrecenben, Budapesten, illetve Győrött tartsunk olyan közös fórumokat, ahol már konkrétumokról tudunk beszélni, és a kérdésüknek az a része, ami arra vonatkozik, hogy konkrétan milyen formában ölt ez majd testet, tehát milyen formában fognak magyar vállalkozások, kutatóműhelyek, egyetemek, kutatóintézetek részt venni, azt nyilván majd ezeken a szakmai beszélgetéseken, egyeztetéseken tudjuk majd körvonalazni.
Az fontos, hogy tudják, és ezt jó, ha rögzíteni tudjuk, hogy az önkéntes programokra majd az első lehetőség 2016 őszén fog megnyílni számunkra is. Mi is azt az utat járjuk be, amelyet a mellettünk szereplő 21 tagország, tehát mi is azt az utat járjuk be huszonkettedik résztvevőként vagy tagként, mint az összes többi tagország.
Amit szerintem várhatunk, ezt önök megfogalmazták, ezt a magyar kormány is várja: munkahelyeket, a gazdasági növekedésben való persze megfelelő arányos szerepet várunk, ebből nyilván arányos értelemben több adóbevételt is várunk. Még egyszer mondom, nagyon fontos, hogy a kormány által meghirdetett digitális Magyarország programnak egy fontos pillére lehet ez a program, nyilván a megfelelő súlyával és a megfelelő gazdasági nagyságrendjével együtt értve.
Tisztelt Képviselőtársaim! Talán egy olyan kérdés volt még, ami felvetődött a forinton meg az eurón kívüli konkrét kérdéseken túl, olyanfajta mentesség - ezt a kifejezést használta képviselőtársam -, ami a szokásos nemzetközi szervezetek, tehát az ottani munkavállalókra vonatkozó mentesség. Semmi olyan nincs, ami új dolog lenne az egyes tagországok, illetve az Unió viszonyában. Azt pedig szeretném mondani, hogy az én tudásom szerint egyelőre Magyarországon az Európai Űrügynökségnek létesítménye nem lesz, így az erre vonatkozó megjegyzés vagy észrevétel ebben a pillanatban még nem releváns felvetés.
Tisztelt Képviselőtársaim! Remélem, hogy megválaszoltam minden konkrét kérdésüket, és ne felejtsék, ne felejtsük el, fontos lépés, történelmi lépés, és bár űrtevékenységről beszélünk, de arról beszélünk, hogy ez a mindennapokban, gazdaságfejlesztésben, kutatóintézetekben, egyetemeken hogyan és milyen módon tud megvalósulni.
(19.50)
Az általam javasolt három helyszín egyébként majd ötvözi a közéleti, tehát a kormányzati szerepvállalást, de egyetemi részvétel, tehát a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem - ha szabad így hívni az egyszerűség kedvéért - és a Győri Széchenyi István Egyetem aktív közreműködését várjuk az MKIK, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a korábbi részvevők, a sokuk által emlegetett közel ötven különböző részvevő számára. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť