BALLA MIHÁLY

Full text search

BALLA MIHÁLY
BALLA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Ház! Itt a vitában már nagyon sok irányba elmentünk. Én csak egy olyan megközelítést szeretnék, és azzal szeretném erősíteni a törvényjavaslatot, hogy Közép-Európában a katonaság részvétele a migráció, illegális bevándorlás kérdésében több országban is jelen van. Például Csehországban az elmúlt napokban a védelmi miniszter kijelentette, hogy ha a jelenlegi 6-7 ezer bevándorló száma jelentősen fog növekedni a következő időszakban, akkor 48 órán belül ezer katonát fognak bevetni határrendészeti, határvédelmi feladatokra. Ha nézzük Ausztriát, akkor ott alapvetően a katonaság logisztikai hátteret, támogatói hátteret, illetve regisztrációs, adminisztratív hátteret is biztosít az osztrák rendvédelmi szervezeteknek. Alapvetően Magyarországon, gondoljunk bele - az osztrákokat is értjük, és a csehek esetében, ahol a tízezres nagyságrendtől félnek, miközben Magyarországra több mint 200 ezer bevándorló érkezett és halad át az országon -, naponta többen haladnak át szinte, mint mondjuk, Csehországban összesen az elmúlt napokban, ők mégis a katonaság segítségét teszik hozzá a rendvédelmi szervezetekhez.
Úgy gondolom - miközben a katonaságnak, a honvédségnek nagyon fontos, első számú feladata a haza védelme, a határok védelme is beleférhet ebbe -, és ahogy a miniszter úr is mondta, Magyarországon nagyon fontos az, hogy erre a feladatkörre felkészült, a jogszabályoknak megfelelő eszközökkel és jogosítványokkal rendelkező honvédség segítse a rendészet, a Bevándorlási Hivatal munkatársainak munkáját. Úgy gondolom, nemcsak Magyarországon fontos ez, hanem ahogy látjuk, egyre inkább Európa más országaiban is. A léptékek, a számok, a bevándorlási hullám növekedése miatt alapvetően más országokban is gondolkodás, illetve döntés van arról, hogy a katonaság segíti a rendvédelmi szervezetek, a rendőrség munkáját.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezzel is talán azt szeretném alátámasztani, hogy támogassák a törvényjavaslatot, pontosan azért, mert tulajdonképpen a rendvédelmi szerveknek, illetve a Bevándorlási Hivatal munkatársainak meg egyáltalán mindenkinek, aki a határ védelmével foglalkozik ma, óriási segítséget és óriási hátteret tudna adni, ha a honvédség védelmi feladatai közé bekerülne az is, hogy a határvédelemben aktív szerepet tudnak vállalni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť