DR. MENGYI ROLAND,

Full text search

DR. MENGYI ROLAND,
DR. MENGYI ROLAND, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ezúton tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a Törvényalkotási bizottság szeptember 16-án megtárgyalta a T/5985. számon benyújtott, egyes törvények Magyarország államhatárának hatékonyabb védelmével és a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 24 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Az előttünk fekvő törvényjavaslat szoros összefüggésben van az Országgyűlés által már kivételes eljárásban elfogadott, az egyes törvényeknek a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő módosításáról szóló törvénnyel, hiszen a két jogszabály együttesen kezeli a bevándorlás okozta válsághelyzetet. A késlekedés oka, hogy míg az egyszerű többséggel elfogadható törvényjavaslatnál az MSZP támogatásának hiányában a kormány kezdeményezésére a kivételes eljárásra volt lehetőség, addig a most tárgyalt törvényjavaslatnál erre nem volt mód, hiszen kétharmados támogatottságot igénylő részeket is tartalmaz.
Az összegző módosító javaslat egyrészről tartalmazza a Honvédelmi bizottság indítványát, másrészről a Törvényalkotási bizottság saját javaslatát.
Ahogy az elmúlt napok eseményei is bizonyították, a terrorizmus kérdése nem függetleníthető a migránsok okozta válsághelyzettől. Éppen ezért a módosítás lehetővé kívánja tenni a rendőrség számára, hogy a terrorizmus elleni küzdelem keretében a nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködve a jövőben külföldön is végezhesse, a terrorizmussal összefüggő cselekmények felderítésével is láthassa el feladatát.
Az előzőeken túl a módosító javaslat az államhatár védelme érdekében lehetővé teszi a biztosítási intézkedés elrendelését, ezért szervesen illeszkedik a törvényjavaslatban foglalt célokhoz. Ezen kívül, figyelemmel a honvédségnek az államhatár védelmében való közreműködésének beiktatására, szükséges, hogy az államhatár védelme megjelenjen a rendőrségi biztonsági intézkedések között annak érdekében, hogy ez a közreműködés értelmezhető legyen a honvédség esetében, és alaptörvényi keretek között maradjon.
Végezetül a módosítás javaslatot tesz arra, hogy a honvédség állománya a rá vonatkozó törvény rendelkezéseitől eltérően a rendőrökre vonatkozó szabályok szerint legyen jogosult intézkedni, illetve kényszerítő eszközt alkalmazni. Figyelemmel ugyanakkor arra, hogy a Magyar Honvédség számára a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején sem indokolt, illetve szükséges biztosítani a rendőri intézkedések teljes tárházát, a normaszöveg részben merev hivatkozással, részben a felhívott törvényszöveg megfelelő módosított átvétele útján utal a rendőrségre irányadó szabályokhoz igazodva a katonát is megillető intézkedésfajták lehetséges körére.
A félreértések elkerülése végett szeretnék eloszlatni néhány tévhitet, ami egyébként a bizottsági ülésen is felmerült, elsősorban az MSZP képviselőjének kérdéseiből, illetve téves állításai kapcsán.
Talán a legfontosabb volt a fegyverhasználat jogosultsága. A katona alapvető jogosultsága az, hogy használja a fegyverét, ha az ennek szükségét alátámasztó feltételek megvannak. Ezek a feltételek pedig továbbra is a honvédségi törvényben lefektetett szabályok, amelyek nem módosulnak.
(14.50)
E tekintetben tehát nincs változás. Minden erre vonatkozó ellentétes állítás téves. Továbbra sincs semmiféle szándék arra, hogy a migrációs válság kezelésének során a katonák használják fegyverüket. Fegyvert csak akkor jogosult a katona használni, ha a saját vagy társa életét, testi épségét közvetlen, másként el nem hárítható veszély fenyegeti.
A másik kardinális kérdés a katonák közreműködése, amit egyes ellenzéki képviselők számomra érthetetlen módon vitattak. Úgy gondolom, az elmúlt években a honvédség tagjai bizonyították, hogy különböző válsághelyzetekben az ország számíthat rájuk, legyen szó vörösiszap-katasztrófáról vagy éppen árvízről. A migráció okozta válsághelyzetben is - az MSZP kívánsága ellenére - aktív segítői lesznek a rendőröknek, és így összességében segítői tudnak lenni a magyar embereknek. A katona egyébként saját parancsnoka utasítása alapján cselekszik, tehát semmiféle hierarchikus probléma nem keletkezik, nem létezik.
Tisztelt Országgyűlés! A tömeges migráció kezelése állami feladat. Az állam végrehajtó szerve a kormány, és így a kormány köteles minden rendelkezésére álló eszközt a közfeladat ellátása céljából igénybe venni, rendelkezésre bocsátani, így a honvédséget és a rendőrséget használni egyaránt. Szomorúnak tartom, hogy számos nemzetközi támadás idején, illetve továbbiakra is számítva egyes képviselők még mindig nem látták be, hogy határaink megvédése elemi érdekünk.
A cselekvés érdekében, kérem, támogassák a törvényjavaslatot, hiszen ezt várják tőlünk az emberek. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť