DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kósa Lajos a téma jelentőségéhez híven jelenleg telefonál, pedig hát neki szeretnék címezni néhány gondolatot. Köszönöm szépen. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Az egyik: nem igazán értem, de Németh Szilárd képviselőtársam részéről sem, hogy miért van ez a műfelháborodás itt, hogy az ellenzék megakadályozott volna bármit, hiszen az elmúlt két hétben országgyűlési szentesítés nélkül is már a honvédségi mozgásokat megkezdték. Nem volt szükség törvényre. Sőt, egészen odáig mentek, hogy Simicskó, most már miniszter úr, jó munkát kívánva neki, nem ő tehet róla, de mégiscsak úgy adott utasításokat, hogy az esküt a parlamentben nem tette le, az esküokmányt nem írta alá.
Önöket az ilyen formaságok nem szokták zavarni. (Dr. Répássy Róbert: A törvényt olvasd el!). Önöket, hiába óbégat Budai kormánybiztos úr, akkor is be fogom fejezni… Lehet, hogy én nem voltam katona, de hogy ön viszont jogszabályt… (Nagy zaj. - Az elnök csenget.) - hogy ön viszont jogszabályt nem sűrűn olvasgatott, az is biztos. Szégyellje magát az, aki diplomát adott önnek! (Derültség és közbeszólások a Fidesz padsoraiból. - Dr. Répássy Róbert: Nem kell mindenkit megsérteni.)
Tisztelt Országgyűlés! A helyzet úgy áll, hogy önöket az elmúlt két hétben nem zavarta az, hogy a törvényt a parlament nem fogadta még el. És nem zavarta önöket az sem, hogy világosan elmondtuk többen is az ellenzékből, hogy ezt a módosítást úgy lehetett volna előterjeszteni, hogy ezzel párhuzamosan az Alaptörvény módosítását is indítványozzák. Nem tették meg.
A helyzet ugyanis nem úgy áll, ahogy Kósa képviselőtársam elmondta. A magyar Alaptörvény és ennek megfelelően a rendőrségi és a honvédelmi törvény világosan elkülöníti a rendészeti és a védelmi feladatokat. Nem minden országban van így, Magyarországon így van, így volt 2011 áprilisa előtt, és így van azóta is. Éppen ezért lehetőség lett volna arra, hogy az Alaptörvényt módosítsák. Viszont nemcsak alkotmányossági probléma van. A Törvényalkotási bizottság ülésén ezt a kérdést az államtitkároknak föltettem, hogy legalább a törvényjavaslattal egyidejűleg megkezdték-e egyáltalán a honvédek vagy a határra vezényelt honvédek felkészítését rendészeti feladatokra. Nem kaptunk kielégítő tájékoztatást. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: De megkaptuk.) Tudniillik itt a gond nem pusztán csak az, bár azt gondolom, az is gond, ha a törvényeknek a kormány intézkedései vagy az Alaptörvénynek az itt elfogadott törvények nem felelnek meg; a gond az, hogy a rendészeti feladatok ellátására az odavezényelt honvédek nincsenek kiképezve.
És még valamiről szerintem itt, ebben a záróvitában érdemes lenne szót ejteni. Amikor néhány hónappal ezelőtt az észak-kurdisztáni magyar katonai részvételről volt szó, és ha jól emlékszem, talán jobbikos képviselőtársak fölvetették a katonai részvétel miatt a biztonsági kockázat megnövekedését, erre mind szocialista oldalról, mind kormánypárti oldalról azt a választ kaptuk, hogy ne aggódjunk fölöslegesen, semmiféle kockázatnövekedés nincs. Hiszen, azt is hozzátették, hogy alapvetően ezek a terrorszervezetek ott vállalnak fel merényleteket, ott kezdenek terrorakciókba, amely országok úgymond a világfigyelem középpontjában állnak.
Az lenne a tiszteletteljes kérdésem újdonsült miniszter úrhoz, hogy most is tartják-e a márciusi-áprilisi állításaikat. Valóban továbbra sincsen terrorkockázat, nem növekedett-e meg a terrorfenyegetettség Magyarországon? És az elmúlt hetek eseményei, azok a kaotikus képek Magyarországról, amelyek bejárták a világsajtót, önök szerint nem növelték Magyarország biztonsági fenyegetettségét? És még annyit a tavaszi vitához, hogy Magyarországnak valóban részt kell vállalni az okok megszüntetésében, viszont az okok megszüntetésében Magyarország elsősorban nem a védelempolitikájával, nem a honvé-deivel tud részt vállalni, hanem például akkor, ha a nemzetközi fejlesztési források nem olyan szégyenletesen és példátlanul alacsonyak, mint a 2016-os költségvetésben, összesen 26 millió forint. Ez mindent elmond arról, hogy önök mennyire veszik komolyan az okok megszüntetését.
Igen, az okok abból állnak, hogy Magyarország is részese volt az elmúlt 15 évben annak a háborús politikának, ami a demokrácia terjesztése helyett valójában a természeti erőforrások elrablásáról szólt, az erőforrások erőszakos kisajátításáról szólt. Ezzel is szembe kéne egyszer nézni, miniszter úr. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť