GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Hát, nem irigylem államtitkár urat, mert egy olyan kérdésre kell válaszolnia, amiről nyilván csak egy olyan papírja lehet, amit mondjuk, a Miniszterelnökségen írtak, de nem az ő hatáskörébe tartozó személy kapcsán mondom, amit mondok.
A kormány eltökélte, hogy szétveri Magyarország egyik legkiválóbban működő agrárvállalkozását, a Mezőhegyesi Ménesbirtokot, amit még II. József alapított 220 évvel ezelőtt. Ennek érdekében a cég lejáró földbérleteit nem hosszabbítja meg, úgymond helyben lakó új gazdák, illetve vállalkozások használatába adja. Úgy látszik, senkit nem érdekel a sorsa több száz munkahelynek, az évtizedek alatt kialakult, kiváló genetikai szarvasmarha-állománynak, a cég által működtetett profi öntözési kultúrának. Csak megjegyzem, hogy a saját területen felül további négyezer hektárt működtet még a Ménesbirtok, aminek a sorsa egyelőre bizonytalan, hiszen a kutak pedig Romániában vannak, és ők nem fognak több száz tulajdonossal egyezkedni, egyszerűen el fogják zárni a vizet, ez egy nagyon komoly probléma. Ezt csak úgy mellesleg jegyezném meg. Mindig ugyanaz a mondás, hogy a helyben lakó gazdákat kell földhöz juttatni. Én úgy gondolom, hogy azért nem mindegy, milyen áron, és persze vannak kivételek, mikor például Lázár János földjéről van szó, ott eszükbe nem jutott elvenni a bérleti jogot például a gorzsai agrár zrt.-től, ami nem olyan messze van onnan.
Így jutott többek között bérleményhez a Dél-Alföld Agrikultúra Kft. is, melynek székhelye Végegyháza, Táncsics utca 28. Az a honlapról nem derül ki ugye, hogy mennyi területalapú támogatást fog majd igénybe venni, mert nincs ott a mennyiség, de nyilván nem egy-két hektárról van szó. Az új cég, ha valaki megnézi, a pályázat kiírásakor alakult, feltételezhetően erre a projektre. Tulajdonosa a nyilvános cégadatok alapján dr. Baji Bonita, Nagykovácsi, Medve utca 19. szám alatti lakos. A tulajdonos lakóhelye és a cég telephelye közötti távolság 264 kilométer, tehát teljesen életszerűtlen, hogy itt érdemi gazdálkodás legyen. Az objektumnál semmi jele tevékenységnek, nagy valószínűséggel fiktív székhelyről van szó. Abban csak reménykedem, hogy a kft. tulajdonosa nem azonos a 2014 májusa óta a Miniszterelnökségen dolgozó dr. Baji Bonita nevű munkatársukkal.
Egy másik érdekessége a pályáztatásnak, hogy egy Tóth Zsolt nevű nyertes lakóhelyének Battonya, Puskin utca 91. számot adta meg, a hivatalos dokumentumok szerint itt a battonyai görögkeleti szerb egyház található.
Államtitkár úr, öntől kell hogy megkérdezzem: komolyan gondolják, hogy tovább folytatják az ilyen típusú pályáztatást? Nem kellene itt is elrendelni egy azonnali Kehi-vizsgálatot, mikor nyilvánvaló fiktív ügyekről van szó? Senki nem fog ugyanis 260 kilométerről tejet fejni járni abba a körzetbe. És nem gondolják azt, hogy ebben az ügyben is legalábbis büntetőfeljelentést kellene tenni? Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť