IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt időszakban csőd közeli helyzetbe került a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Sokmilliárdos adótartozást görget maga előtt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként is rekordokat döntöget az eladósodás terén. Balog Zoltán miniszter a Magyar Államkincstár kimutatása szerint több mint 50 milliárdos adóssághegyen ül, százmilliárdos megszorítások után fenntarthatatlan a humán területeknek a finanszírozása, az iskolákban is ez nagyon jól érezhető.
(19.10)
Folyamatosan kapunk mi is olyan jelzéseket, hogy csúszik a bérek, a pótlékok kifizetése. A kezünkbe került olyan tankerületi levél, amelyben megtiltották az iskoláknak, hogy használják a postát, helyette közmunkások hozzák-viszik a levelet. Olvastuk azt az utasítást is, amelyben alapvető oktatási eszközök beszerzését tiltották meg. Sajtótermékek, szakmai folyóiratok megvásárlását sem engedélyezik. A tartozások kapcsán több helyen utasításba adták, hogy csak a legrégebbi számlákat engedik kifizetni. A cégek, beszállítók futhatnak a pénzük után még jó ideig. Azóta is szaporodnak a példák, pénzhiány miatt trükköznek a bankkártyahasználati díjtérítéssel vagy a helyettesítés után járó kifizetésekkel is.
Amikor nyáron a KLIK csőd közeli helyzetéről kérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, Rétvári Bence államtitkár maga is bevallotta, hogy részletekről - idézem - nem adható informatív válasz. Se pontos összeget, se havi bontást, se az adósságállomány megoszlását nem volt hajlandó elárulni. Vagy lehet, hogy annyira nincsenek a helyzet magaslatán, hogy ők maguk sem tudják, hogy mekkora adósságban úsznak?
Ezért fordultunk Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, aki bár szintén megválaszolatlanul hagyta több kérdésünket, annyit azért elárult, hogy augusztus végén közel 8 milliárdos adósságot görgetett maga előtt a KLIK, amivel egyébként még mindig toronymagas listavezető az állami intézmények köztartozásának listáján.
Most a Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdeztem volna, hogyha nem irányította volna át a kérdést az EMMI-hez, hogy miért nem kapjuk meg ezeket a válaszokat, hiszen ezek a válaszok egyébként nyilvánvalóan túlmutatnak az EMMI hatáskörén. Egészen egyértelműen olyan embertől vártuk ezt a választ, aki azért is felelős, hogy összehangolja a kormány munkáját, átívelve egyes minisztériumoknak a hatáskörén.
Tisztelt Államtitkár Úr! Nagyon nagy kínkeservvel tudunk kicsikarni bármilyen információt a kormányból a KLIK csődjével kapcsolatban, mint a forró krumplit, úgy adják körbe egymásnak a felelősséget. Egy tűzoltást látunk.
Ilyen keretek között, azt látjuk, újra és újra fog termelődni ez az adósság. Hogyan engedhették csődbe juttatni az iskolarendszert? Pénz nélkül hogyan lesz végre XXI. századi a magyar oktatás? Válaszát előre is köszönöm. (Dr. Rétvári Bence: Hol a taps? - Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Vastaps! - Soltész Miklós tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť