DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Képviselő úr! Nagyon köszönöm kérdéseit. Az, hogy magára hagytuk volna Kárpátalját, ez nem igaz. Igenis nagyon aggódunk, és közösen kell hogy aggódjunk a kárpátaljai magyarság túléléséért és remélhetőleg közép-, hosszú távon a szaporodásáért.
Az ukrán partnerekkel folytatott kétoldalú megbeszélések során minden alkalommal felmerül az, hogy hogyan lehetne javítani a kárpátaljai magyarság helyzetét, és utalt a Hennagyij Moszkál kárpátaljai kormányzóval folytatott megbeszélésre.
Ezen is felmerült többek között a határkérdés és a határon való átkelésnek a nehézsége, és kifejeztük kívánságunkat, hogy a Beregsurány-Luzsanka vagy asztélyi határátkelőhely nemzetközi árufuvarozással történő forgalombővítése minél hamarabb megtörténjen. A Záhony-Csop-forgalom tehermentesítése is ezáltal megtörténne, tehát ez mindenképpen egy jó lépés lenne előre. Ehhez ugyanakkor szükséges még a Beregszászt elkerülő útnak a kiépítése is, valamint a Beregszász-Munkács közötti út felújítása. Ennek a finanszírozásához a magyar kormány felajánlotta az Eximbank segítségét, és próbálunk minél hamarabb egy olyan pénzügyi lehetőséget adni az ukrán kormánynak, amivel élni tudnak. Készek vagyunk egy új határátkelőhely megnyitására is a Nagyhódos-Nagypalád térségben.
Érdemes még annyit tudni, hogy Ukrajna 2015 februárjában Magyarország támogatását kérte egy, a beregszászi elkerülő úttal kapcsolatos európai uniós CEF-pályázat - Connecting Europe Facility – benyújtásához, amit mi azonnal meg is adtunk.
A magyar kormány és Ukrajna között 2003. október 9-én Kijevben lett aláírva az állampolgárok utazásának feltételeiről szóló megegyezés, és ennek a 4. cikkelye érvényes ma is. Ez alapján érvényes úti okmányokkal rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Ukrajna területére, és ott az első beutazás időpontjától számított hat hónapon belül összesen legalább 90 napig tartózkodhatnak, az ukrán határőrök gyakorlatilag ezt a megállapodást igyekeznek betartani. A pedagógustámogatási programmal kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy nagy siker volt ez a pályázat, a felhívással több mint háromezer támogatásra javasolt pályázat érkezett be a közreműködő szervezettől, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Jótékonysági Alapítványától. Jelenleg a Bethlen Gábor Alap ezzel kapcsolatos bizottsági döntéseinek előkészítése folyik.
A kárpátaljai magyar óvodákba járó gyermekétkeztetési támogatás kapcsán ugyancsak a Bethlen Gábor Alap döntése már megszületett augusztusban, és a jó hír az, hogy a támogatottak részére a bankkártyák legyártása már megtörtént, és a támogatások kiutalása hamarosan megkezdődik. Az oktatás-nevelési támogatás átutalása a BGA-bizottság által hozott döntés alapján már megtörtént a lebonyolító számára, és a pályázók részére az ütemezett kifizetés már meg is kezdődött. A programok keretében nyújtott támogatások kifizetése soha nem politikai események függvénye. Tehát amint lehetőség kerül a kifizetésekre, ezek meg is történnek.
A besorozással kapcsolatban még egy rövid megjegyzés: a magyar kormány az ukrajnai válsághelyzet miatt kiemelt figyelmet fordít a kárpátaljai magyar közösség helyzetére, a kárpátaljai magyar szervezetek tájékoztatása szerint jelenleg a mobilizáció kapcsán enyhülőben van a korábban tapasztalható feszültség, és a mobilizáció nem érinti aránytalanul a kárpátaljai magyarságot.
Ezért ők egyelőre nem igényelték a magyar kormány fellépését, és Petro Porosenko, Ukrajna elnöke a sajtóban jelezte, hogy elhalasztja a további mozgósítást.
Remélem, hogy megnyugtatónak tartja válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť