DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Akkor most másodszor is fussunk neki, és talán egy kicsit részletesebben is bontsuk ki azt, amit a napirend előttiben nem sikerült. Tehát először is: abban egyetértünk, hogy idehaza kell elsődlegesen megteremteni annak a lehetőségét, hogy minél több fiatal az országhatáron belül találja meg a célját. Mi kell ehhez? Gazdasági növekedés, munkahely, foglalkoztatásbővülés és a bérek növekedése. Mit tettünk ennek érdekében az elmúlt öt esztendőben? Figyelje meg a gazdasági növekedés számadatait!
Folyamatosan növekszik a gazdaság, éppen az előbb hangzott el, hogy 3,6 százalékos növekedéssel Európa éllovasai voltunk.
A második: öt év alatt 510 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, immáron többedik hónapja 4 millió fölött van, soha nem volt ’92 óta erre példa. És hogy egy még fontosabb adatot mondjak a fiatalok tekintetében: míg 2012 év elején még majdnem 30 százalékos volt a munkanélküliségi ráta a 15-24 éves fiatalok esetében, ez a ráta most 18 százalék alá esett, a foglalkoztatás pedig 25 százalékra nőtt.
Számszerűsítem: 210 ezerről 275 ezerre nőtt a 15-24 év közötti fiatalok foglalkoztatása, ez óriási növekedés. Persze, nyilvánvalóan nem lehetünk elégedettek, mert ezzel az adattal mi is nagyjából az uniós átlag környékét tudjuk, és nyilván vannak olyan tagállamok, amelyek sokkal jobb helyzetben vannak, de én azt gondolom, ez egy fontos adat és meg kell becsülni, különösen akkor - ezt csak zárójelben, de sok felkiáltójellel mondom -, miközben öt év alatt a korosztály népessége 100 ezerrel csökkent a demográfiai problémák miatt. Ez egy még súlyosabb probléma, amit nyilván most nem ebben az interpellációban lehet vagy kell kezelni.
És engedje meg, képviselő úr, hogy arról a sok semmiről, amit a magyar kormány az elmúlt öt évben tett a fiatalokkal kapcsolatban, néhány konkrét dolgot mondjak!
„Első munkahely garancia” címén jelen pillanatban is 27 ezer fiatal dolgozik a magyar munkaerőpiacon.
A Diplomamentő-program keretében közel 10 ezer fiatal tudja, fogja tudni, illetve tudta megszerezni a nyelvvizsgáját.
Diákmunka keretében 27 ezren dolgoztak az elmúlt két hónapban is, július-augusztusban, egyébként pedig 130 ezer fiatal dolgozott az iskolaszövetkezeteken keresztül az elmúlt időszakban.
Lakhatási támogatás címén több mint 2500 embernek adtunk lehetőséget; ezek döntő többsége a fiatal korosztályhoz tartozik, hiszen ők azok, akik a leginkább mobilisak.
„Fiatalok vállalkozóvá válása” címén több mint 2600 fiatalnak adtunk lehetőséget az elmúlt két és fél évben az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedni.
És mondja itt az adatokkal kapcsolatban, hogy honnan szedem én azt, hogy 10 százalék az, aki úgy nyilatkozott, míg önöknél egy 5 ezer fős mintát jelöltek ki, gyakorlatilag amit interneten lehet kitölteni. Nem akarok ebbe belemenni, de megint csak Churchill jut eszembe ezzel kapcsolatosan nyilvánvalóan.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Azt gondolom, a KSH idevonatkozó adata, a SEEMIG szerint - és ezt nyomon is lehet követni majd, egészen pontosan lehet - 350 ezer olyan kivándorolt magyar él a világban, akik ’89 után mentek ki. Ebből az adatsorból derül ki az, hogy a 10 százaléka nyilatkozott arról, akit megkérdeztek - ez egy 30 ezres minta, azért ez mégse 5 ezer, meg mégse interneten keresztüli. Ezért indítottuk el a „Gyere haza, fiatal” programot, mert potenciális lehetőséget látunk arra, hogy a fiatalok haza fognak jönni a következő időszakban.
Tehát rengeteg teendő van még, ebben egyetértünk, de a magyar kormány nem tétlenséggel töltötte az elmúlt öt esztendőt sem, és a következő időszakot sem tétlenséggel fogja tölteni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť