SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! A mai nap folyamán, a napirend előtti megtárgyalása során már volt alkalma Szél Bernadett képviselőtársammal eszmét cserélni erről a kérdésről, amivel kapcsolatban a jelen interpellációt megfogalmaztuk.
Továbbra is azt látjuk, hogy a miniszterelnök úr azon megfogalmazása, amely szerint a magyar fiatalok csupán kalandvágyból hagyják el Magyarországot és mennek Nyugat-Európába, nem nagyon alátámasztott, és igazából nem nyugtatott meg bennünket az a válasz sem, amit korábban a napirend előttire kaptunk.
Azt szeretném, ha a válaszában az államtitkár úr pontosabban elmondaná ezt, hogy ha a külföldön élő fiatalok mindössze 5 százaléka mondja azt, hogy kalandvágyból ment el, és ezzel szemben 70 százalékuk azt állítja, hogy Magyarországon maradt volna, és vagy a munkanélküliség, vagy a megélhetéshez nem elég jövedelem aránya okozta az elvándorlásuk, kivándorlásuk okát, akkor a kormány hogyan tud ezen hatások ellen tenni.
Az államtitkár úr egy nem reprezentatív felmérésre hivatkozva azt állítja, hogy a kint dolgozó 350 ezer magyar embernek csupán 10 százaléka maradna kint. Ezt azért nehéz elhinnünk, mert az LMP által indított, kivándorlásról szóló konzultáció több ezer válasza közül 48 százalék már nem is akar hazajönni. Milyen felmérésekre hivatkozik, államtitkár úr? Hol lehet ezeket elérni? Hogy lehet megismerni? És hogy lehet megtudni azokat a válaszokat, amelyek okán kormányzati intézkedéseket tesznek abban az ügyben, hogy megálljon az a folyamat, ami a tartalmas, jó munkaerő kiáramlását Magyarországról jelen pillanatban fenntartja és gyorsítja?
Az LMP több ezer ember által kitöltött konzultációja szerint csak a magasabb bérek tudnák itthon tartani és hazahozni a magyar munkavállalókat, az LMP szerint pedig a kivándorlás megállításához egy teljes gazdaságpolitikai irányváltásra van szükség, habár az előbb megtudtam az egyik azonnali kérdésből, elmondta a másik államtitkár úr, Tállai államtitkár úr, hogy dübörög a gazdaságunk, és azért lehet emelni az állami vezetők fizetését. Nyilvánvalóan felmerül, hogy a kormányzat mit tesz annak érdekében, hogy az elsődleges munkaerőpiacon is éreztesse hatását ez a dübörgő gazdaság, amiről önök beszélnek.
Államtitkár úr, megköszönném, ha tájékoztatna arról, hogy mikor fogja elkezdeni a kormány megteremteni a gazdasági feltételeit annak, hogy nagy számban haza tudjanak jönni a fiataljaink, és mikor felejti el végre a minisztérium azt a kommunikációs hókuszpókuszt, amit a „Gyere haza, fiatal” program kapcsán megvalósítottak.
Nyilvánvalóan ezek a kérdések többünket foglalkoztatnak, megköszönném ez ügyben a válaszát. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť