DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Az önök által is beterjesztett és elfogadott úgynevezett Quaestor-törvényben, ahol 220 milliárd forint azért kézen-közön eltűnt, és rengeteg, 32 ezernél is több károsult van, nagyon úgy érezzük, hogy a politikai cselekvés és az akarat hiányzik.
Mi azt látjuk, hogy az az érvelés, amelyet Tállai államtitkár úrtól is és Kovács államtitkár úrtól is hallunk, hogy az alkotmánybírósági eljárásnak halasztó hatálya van, nyilvánvalóan megbukott; önök is nagyon jól tudják, hogy ilyen szabály nincs. A szakértők is egyetértenek abban, hogy ennek a törvénynek a végrehajtásához az kellene, hogy a kormány, illetve a magyar állam kezessége helyére a készfizető kezesség szöveg lépjen.
Nyilvánvalóan itt nem írom körül, hogy mi a különbség a kettő között; mindannyian jól tudjuk, hogy azonnali helytállásra kötelezné az államot akkor, ha ez a jogszabályhely így változna.
Én úgy gondolom, hogy önök is, amikor beterjesztették, és mi is, amikor elfogadtuk, akkor úgy gondoltuk, hogy ez a törvény kiállja az alkotmányosság próbáját. Kérem, ne hivatkozzanak arra, hogy az Alkotmánybíróság előtt még folyamatban van ez az ügy, hiszen ebben mindannyian bízunk, és nincs is halasztó hatálya.
Én úgy gondolom, hogy érdemes elejét venni azoknak az összeesküvés-elméleteknek, amelyek szerint önök akaratlagosan hagyták ki a készfizető kezességet, és ezért került csak kezesség ebbe a törvénybe, hogy ne kelljen helytállni, és hogy direkt lehetetlenítsék el ennek a jogszabálynak a végrehajtását.
Én úgy gondolom, hogy ez a jogszabály-módos-ítás a politikai akaratnak és a cselekvési akaratnak egy kiváló fokmérője lesz, és én úgy gondolom, hogy ezt megérdemlik azok a károsultak, akiknek kézen-közön eltűnt a pénze.
Halogatják ennek a jogszabálynak a végrehajtását, és mindezek alapján kérdezem az államtitkár asszonyt: támogatják-e, hogy bekerüljön a készfizető kezesség a Quaestor-törvénybe, és mikor kerül ez az Országgyűlés elé?
Köszönöm a megtisztelő válaszát előre is. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť