KULCSÁR GERGELY

Full text search

KULCSÁR GERGELY
KULCSÁR GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Mint ismeretes, a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta gyakorlatilag folytatta a szocialista kormányok honvédelmi politikáját, ami a külhoni szerepvállalásunkat illeti. Manapság is mintegy 2 ezer katona szolgál idegen földön, sok esetben komoly veszélyt vállalva. A leginkább kockázatos az az iraki misszió, amelynek keretében az Iszlám Állam ellen küldte harcba katonáinkat a kormány. Ez egyrészt azért felelőtlen, mert magyar embereket sodor veszélybe idegen földön, másrészt így hazánkat céltáblává teszi az ISIS terroristái számára, akik a migránsok közé vegyülve akár százszámra jöhettek Magyarországra az elmúlt hónapokban.
A Jobbik számtalanszor kifejtette már az álláspontját a témáról. Egyetlen magyar katonának sincs helye külföldön, ahogy Magyarországon se állomásozzon idegen ország hadserege. Az Iszlám Állam elleni fellépést sem támogattuk, véleményünk szerint ez felelőtlen politika, amit a Fidesz a Gyurcsány-párt támogatásával hajtott végre. A közelmúltban történt minisztercsere halvány reményeket generált a honvédelmi kérdéseket szívükön viselő emberekben azzal kapcsolatban, hogy változtat a külhoni honvédelmi politikáján a kormány. A migrációs válság kellős közepén különösen aktuális ez a kérdés. Ugyanis nemrég szavazta meg az Országgyűlés a honvédség bevethetőségét a határvédelemben; nagyon helyesen, teszem hozzá, a Jobbik is támogatta ezt.
A jelenleg a határokon szolgáló rendőrök és katonák jelentősen túl vannak terhelve, és ha tovább fokozódik a bevándorlási nyomás, akkor tarthatatlan lesz a helyzet, még akkor is, ha az önkéntes tartalékosokat is bevetik a végeken. Kézenfekvő megoldás lenne, hogy a külföldön szolgálatot teljesítő katonákat hazahívná a honvédelmi miniszter, így újabb erőket tudnánk felvonultatni déli határainkon.
Kérdezem tehát tisztelt államtitkár urat, hogy van-e ilyen szándék jelenleg. Helyesnek tartja-e, államtitkár úr, hogy amíg itthon hiány van a hazánk megvédéséért küzdő katonákból, addig külföldön idegen érdekeket szolgálnak katonáink?
Várom érdemi válaszát. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť