VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország hazánk biztonsága érdekében elkötelezett a béke és a stabilitás fenntartásában, és ezért is fontos számunkra az ENSZ, a NATO, az Európai Unió, valamint egyéb koalíciós együttműködések keretében vezetett nemzetközi katonai műveletekben való aktív részvételünk. A Magyar Honvédség műveleti szerepvállalása a magyar kül- és biztonságpolitikai érdekek szellemében, az elfogadott műveleti irányelvek alapján valósul meg.
(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Szemben az ön által említett 2 ezer fővel, a Magyar Honvédség mintegy ezer katonája teljesít szolgálatot nemzetközi műveletekben. Irakban a több mint 60 államot tömörítő nemzetközi koalíció tagjaként 2015 augusztusától kiképzési feladatokban vesz részt. Szeretném hangsúlyozni, hogy katonáink semmilyen konkrét közvetlen műveleti feladatot nem látnak el az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben. Az afganisztáni NATO-műveletben a szövetségi szolidaritás és stabilitás megteremtése céljából vállaltunk feladatot, és úgy Irakban, mint Afganisztánban a honvédség közvetetten, a térségben jelentkező menekültválság kiváltó okainak kezelésében vesz részt. Közreműködésünk hozzájárulhat a régió stabilitásának megteremtéséhez, ami jelentősen befolyásolhatja a hazánk határainál megjelenő migránsok számát is.
A Nyugat-Balkán stabilitása és a békeműveletünk fenntartása a földrajzi közelségből fakadóan is hangsúlyosan magyar érdek, ezért erőink legnagyobb koncentrációja 530 fővel itt, ebben a térségben valósul meg. A nemzetközi békeműveleti részvétel egyúttal fejleszti a Magyar Honvédség műveleti képességét, és a műveleti tapasztalatokkal rendelkező katonáink a migrációs válsággal kapcsolatos feladataikat is hatékonyabban tudják ellátni déli határainknál.
Minden déli határnál szolgálatot teljesítő katonának és rendőrnek ezúton is, innen is köszönjük áldozatos szolgálatát. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť