DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! A kormánynak címzett vádaskodását visszautasítom. A kormány minden bűncselekményt elítél, és a felelősök szigorú megbüntetését, felelősségre vonását kívánja a kormány is. A kormány az elmúlt időszakban kiemelten kezelte a brókerbotrányt és következményeit, számos olyan példa nélküli és azonnali intézkedést hozott, amely segítséget nyújt a károsultaknak. A kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy a pénzügyi közvetítőrendszerben való bizalom helyreálljon, és az ilyen jellegű visszaélések és csalássorozatok a jövőben ne ismétlődhessenek meg.
2015. július közepén indult a Quaestor-törvény szerinti kötvénykárrendezésnek a Befektetővédelmi Alapot terhelő kártalanítási rész kifizetése. A BEVA a Quaestor-károsultak kárrendezési alapja útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 ezer euróig, körülbelül 6 millió forintig. Ez közel 32 ezer ügyfélnek összesen 88 milliárd forint kifizetést jelenti. A 100 ezer euróig - 30 millió forintig - fennmaradó összeg további kifizetésére hasonló, közel 100 milliárd forintos nagyságrendben jelenleg zajlik egy alkotmánybírósági eljárás, amelynek lezárulta után kerülhet sor a kifizetésre.
A pénzügyi közvetítőrendszer fokozottabb ellenőrzése és felügyelete érdekében az Országgyűlés június 24-én elfogadta az egyes törvényeknek a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztésének előmozdítása érdekében történő módosításáról szóló törvényt, ezáltal orvosolhatóak lesznek azok a problémák, amelyek lehetővé tették azt, hogy a befektetési szektor egyes szereplői megtévesszék mind ügyfeleiket, mind pedig a felügyelő hatóságot. Az intézkedések közé sorolhatóak - a teljesség igénye nélkül - a fokozottabb és hatékonyabb ellenőrzés biztosítása, ezzel párhuzamosan a felügyelet számára megfelelő ellenőrzési eszközök biztosítása, a könyvvizsgálati tevékenység szigorítása. A kormány az elszámoltatás és a károsultak védelme érdekében érdemi és hatékony intézkedéseket foganatosított, és a jövőben is minden eszközével azon lesz, hogy ilyen visszaélések ne történjenek.
Tisztelt Képviselő Úr! Ön is pontosan tudja, hogy az ügyben folyamatban van a büntetőeljárás. Hiszen az ügyészség meghosszabbította a nyomozás határidejét, ez azt jelenti, hogy nem zárult le a nyomozás, a mai napig is tart a felelősségre vonás első lépése, a büntetőjogi felelősség nyomozás során való megállapítása. A nyomozás következtében a nyomozó hatóság el fogja dönteni, hogy ki ellen él vádemelési javaslattal, és a vádemelési javaslatot követően az ügyészség vádat fog emelni azok ellen, akik ezt a pénzügyi bűncselekményt elkövették.
Tehát ismételten csak azt tudom mondani, hogy a megalapozatlan vádaskodását visszautasítom. A kormány mindent elkövetett annak érdekében, hogy ennek a pénzügyi bűncselekmény-sorozatnak a károsultjai megkapják az őket illető kártérítéseket, és mindent elkövet a kormány, természetesen a végrehajtó hatalom hatáskörében mindent elkövet a kormány azért, hogy ez a nyomozás sikeres legyen. A nyomozást egyébként természetesen a független ügyészség felügyeli, majd ezt követően az ügyészség dönt a vádemelésről.
Kérem önt is és kérem mindegyik országgyűlési képviselőt, hogy az ügyészség döntését várják meg, ezután pedig a bíróságon a sor. A felelősségre vonás tehát folyamatban van, kérem a károsultakat is, hogy figyeljék az eseményeket. Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť