DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Röviden azt is mondhatnám, a pedagógusoknak az is lehetne a válaszuk erre a felszólalásra - túl azon, hogy megköszönik a jókívánságot -, hogy legyen neked egyszer hálás az MSZP, hiszen tudott, hogy az MSZP milyen hálás volt a pedagógusoknak: egyhavi bért úgy elvett tőlük 2008-ban, mint a sicc. A nagy hálájuknak az lett a következménye, hogy egyhavi bérrel kevesebbet vitt haza Magyarországon minden pedagógus.
Azt viszont látjuk, hogy 2006 ősze óta a Magyar Szocialista Pártnak nem sikerült semmilyen témájával a közéletben jelentősebben előretörni, nem sikerült semmilyen népszerű javaslattal előállni, és immáron lassan kilenc éve vergődnek úgy a politikában és itt a parlamentben is, hogy semmifajta érdemi politikai előrelépést nem tudhatnak maguk mögött, éppen ezért most kétségbeesetten és kicsit izzadságszagúan az elmúlt két hétben egy kampányba kezdtek, amelyben mindenkinek magasabb béreket követelnek. Teszik ezt úgy, hogy azokat az adótörvényeket, amelyek alapján mindenkinek kevesebb adót kell fizetni, nem szavazták meg, teszik ezt úgy, hogy azokat a költségvetéseket, ahol például a pedagógusok bérét 40 százalékkal, az egészségügyben dolgozók fizetését 27 százalékkal, a közszolgálatban dolgozók fizetését érdemben 30-40 százalékkal, és a fegyveres testületekben dolgozók fizetését is megemeltük, nem szavazták meg, de azokat az ágazati bérkiegészítéseket sem szavazták meg, amelyeket a szociális szférában vezettünk be, és minden évben kapják a szociális szférában dolgozók.
Ezek után, miután a Szocialista Párt az eddigi összes béremelést leszavazta az elmúlt öt évben, az eddigi összes adócsökkentést leszavazta az elmúlt öt évben, hirtelen csodafegyverként próbálja elővenni mélyrepülésében ezt a béremelési javaslatát, ami egyébként nem más, mint egy elismerése a kormány gazdaságpolitikájának, hiszen önök arra hivatkoznak, hogy azért lehetne Magyarországon most béreket emelni, mert jobb a gazdaság teljesítménye. Ellenzéki párttól ritkán szokott egy kormánypárt ilyen dicséretet kapni, hogy olyan jó gazdaságpolitikát folytatott, hogy most már lehetne béreket emelni, magasabb béreket adni az embereknek. Felhívom figyelmüket egyébként, hogy az elmúlt öt évben a bérek Magyarországon kétszer akkora ütemben emelkedtek, mint a GDP, mert azt mondtuk, az embereknek igenis arányosan részesülniük kell a gazdaság emelkedő teljesítményéből, és kétszer akkora mértékű jövedelemben részesültek, mint ahogy a gazdaság növekedett.
Másrészről azt is mondhatnám, hogy köszönjük a szocialistáknak az elismerést, de higgyék el, ha a gazdaságpolitikához jobban értettünk, mint önök - hiszen a mi gazdaságpolitikánk eredménye a béremelések lehetnek, az önök gazdaságpolitikájának az eredménye pedig a 13. havi nyugdíj és a 13. havi fizetés elvétele volt a közszférában -, akkor esetleg a béremelésekhez is jobban értünk, nem csak a gazdasági ügyek viteléhez.
Ami a pedagógusok pályaelhagyását illeti: tisztelt képviselő asszony, ha itt lett volna a parlamentben azokban a vitákban, amelyekben a szociális szférában végrehajtandó béremelésekről beszéltünk, tudná, hogy pontosan azért kellett a magasabban kvalifikált szociális dolgozók bérét megemelni, és azért van szükség hasonló intézkedésekre a felsőoktatás terén is, mert a pedagóguspálya most már egész egyszerűen elvonzza azokat az embereket, akik pedagógus végzettséggel szociális intézményben dolgoznának, hiszen jóval magasabb lett a pénz. Egy tanársegéd vagy adjunktus számára sok esetben kifizetődőbb, ha középiskolában tanít, mert ott 40 százalékkal megemelkedtek a fizetések, és a pedagóguspálya elszívja a szociális ágazatból vagy a felsőoktatás alsóbb fizetési kategóriáiból az embereket. Tanárhiány már csak azért sem lehet, mert több mint nyolcszázan vesznek részt a Klebelsberg-ösztöndíj által kínált lehetőségekben, és hiányszakmákban szereznek végzettséget, hogy hosszú távon is megteremtődjön a pedagógus-utánpótlás Magyarországon. Így tehát pályaelhagyásról szerencsére immáron nem beszélhetünk az elmúlt három-négy évben, amióta bevezettük a pedagógus-életpályát.
Ugyanígy visszautasítom azt, hogy a tanárok nem kapják meg a juttatásaikat. A rendes havi fizetését mindenki megkapja, és sokkal nagyobb biztonságban kapja meg, mint kapta az önkormányzati időszakban. Bár önök nem támogatták, de a 2013-as költségvetésben 32 milliárd forint pluszjuttatást szavazott meg a parlament, a 2014-es költségvetésben 120 milliárd forint pluszjuttatást szavazott meg a parlament, az idei évi költségvetésben pedig 38 milliárd forint pluszjuttatást szavazott meg a parlament. A középfokú végzettségűek számára pedig általában 50 ezer forint plusz-kafetériajuttatást adunk, hiszen ebben állapodtunk meg a szakszervezetekkel; 25 ezer forint volt az első ajánlatunk, de ők a tárgyalások során ezt 50 ezer forintra sikeresen megemelték.
Még két számadatot hadd mondjak önnek: 137 esetben kérték az idén, hogy az iskolák működtetését a KLIK vegye át az önkormányzatoktól. Ha annyira rosszul működne, akkor miért kérték volna 137 esetben, hogy a KLIK legyen a működtető? A másik: minőségre ösztönöz-e a pedagógus-életpálya? Ön azt mondta, hogy nem. A legutóbbi felmérések szerint a pedagógusok 94,5 százaléka azt mondta, hogy az életpálya őket több teljesítményre ösztönzi, aminek, azt hiszem, hogy a gyerekek fogják a hasznát élvezni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(9.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť