DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Hogyha röviden szeretnék válaszolni az ön felvetésére, akkor egy szóban tudnám ezt megtenni: egyetértek. A fenntartható fejlődési célok a szegénység csökkentése és a fenntartható fejlődés kettős célkitűzéssel létrejött keretrendszerének központi elemét alkotják, és valóban, a célokon túl, a célok meghatározásán túl a források biztosítását ki kell találni, az utánkövetési és felülvizsgálati rendszert is meg kell alkotni.
A szeptember 25-én elfogadott célrendszert, vagyis a világ átfogó fejlődési modelljének fenntartható pályára állítását az ENSZ jelenlegi legnagyobb vállalkozásának nevezhetjük. Az új globális fenntartható fejlődési keretrendszer a kiegyensúlyozott társadalmi fejlődés, a tartós gazdasági növekedés és a környezetvédelem hármas pilléreire épít. A célrendszer egyetemes jellegű, tehát minden országnak feladatot ad. A korábbi, csak a fejlődő országok problémáira koncentráló logikával való szakítás egyben lehetőséget is ad az országok saját fejlesztési stratégiáinak átfogó megvalósítására. Az elmúlt másfél évben Magyarország és Kenya közösen vezette a munkacsoportot, amely a célokat kialakította, és jó hír azt látni, hogy a 17 meghatározott célból 14-ben a környezetvédelmi dimenzió is megjelenik nagyon nagy hangsúllyal. A fenntartható fejlődési célok kijelölése valóban nem elég önmagában, és igaza van Schmuck képviselő asszonynak, a célok minél tökéletesebb végrehajtására kell törekedni, amihez globális partnerségre, nemzetközi összefogásra is szükség van.
Természetesen a kormányoknak figyelni kell arra, hogy a belföldi források rendelkezésre álljanak a fenntartható fejlődéshez, és az ezzel kapcsolatos projekteket támogassák. A költségvetési és nemzetközi fejlesztési források mellett új forrásokat is kell találni, például egyéb befektetési forrásokat, nemzetközi hiteleket kell mozgósítani, vissza nem térítendő támogatásokat is kell találni, hogy mindezt a világ minden részén végre tudják hajtani. A hivatalos fejlesztési támogatások kapcsán tett vállalások teljesítésére egyre nagyobb hangsúly helyeződik, és ez jó hír; hazánk számára közép-, hosszú távon kihasználható a gazdasági érdekérvényesítés közvetett piacszerzésre is. Hazánk egyik kiemelt feladata a jelenleg érvényben lévő nemzeti fenntartható fejlődési stratégiába való integrálás és végrehajtás. A fejlesztési együttműködési programunk átformálására, egyes ágazati politikák közötti koherencia megteremtésére szükség lesz.
A fejlett államok számára, így Magyarország számára is nagy kihívás lesz a végrehajtás és a koordináció, teljesen egyértelműen a teljes kormányzati intézményrendszert be kell vonni a végrehajtásba. A végrehajtási feladatok tulajdonosáról a kormány a közeljövőben fog döntést hozni. A keretrendszer végrehajtására nemzeti végrehajtási programot kell készítenünk, amely a jelenleg kidolgozás alatt álló indikátorokat fogja tartalmazni, és ez fogja biztosítani a keretrendszer végrehajtásának az ellenőrzését. Az ellenőrzés nem csupán nemzeti, hanem regionális és globális szinten is meg fog történni.
A jövő évben véglegesítendő indikátorrendszer alapján minden állam kétévente jelentést kell hogy készítsen a keretrendszer végrehajtásáról, és ezekből a jelentésekből egy összefoglaló jelentés is fog készülni „Globális fenntartható fejlődési jelentés” címen.
A fenntartható fejlődés terén minél hamarabb, minél nagyobb eredmények megvalósulása mindannyiunk alapvető, közös érdeke, a béke és biztonság fenntartásának és megteremtésének nélkülözhetetlen eleme, amit csak széles körű, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy világméretű összefogással lehet csak megvalósítani. Ebben az összefogásban Magyarország a célok iránt elkötelezetten kíván részt venni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť