FÖLDI LÁSZLÓ

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ
FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! „Veszélyben a haza! Sorsdöntő órák előtt áll nemzetünk. A kérdés az, hogy: Veszni hagyjuk kivívott jogainkat, függetlenségünket?” A magyar nemzet egyik legnagyszerűbb alakja, a magyar történelem egyik legnagyszerűbb vezetője, Kossuth Lajos kérdezte ezt 1848. szeptember 24-én alföldi toborzókörútjának első állomásán, Cegléden. Majd így folytatta: „Honfitársaim! Cegléd polgárai! A nemzet sorsa a ti kezetekben van. Testvérek vagyunk mindnyájan. Választanunk kell a szabadság és a szolgaság között. Gondoljunk őseinkre, kik a szabadságot választották!”
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy látom, most ismét sorsdöntő órák előtt áll a nemzet. Egy világ indult el felénk és ellenünk. Távoli népek ismeretlen, azonosíthatatlan, idegen szülötteinek félelmetes tömegei gázolnak át Európán. Felelőtlen politikusok meggondolatlan ígéreteitől feltüzelt, gátlástalan embercsempészek által kifosztott férfiak, nők és gyerekek százezrei vállalják a halál kockázatát egy jobb élet reményében. Egy ilyen válságos helyzetben értékeink a tét. Miközben a világ sötét helyeinek lakói Európa fénye felé gyalogolnak, hátrahagyva saját lerombolt kultúrájuk romjait, nekünk óvni, védeni kell mindazt, amitől magyarok és európaiak vagyunk; történelmünk emlékhelyeit, olyan épületeket, mint a ceglédi volt huszárlaktanya, amelynek épületegyüttesében fogolytábor működött 1944 novemberétől 1945 végéig. Több mint 200 ezer magyar katona és civil szállt itt alá a poklokra, több mint 5 ezer sohasem tért vissza. Az épület téglái ma is őrzik az ott szenvedők bevéséseit.
Az elmúlt hónapok kitartó egyeztető munkájának köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a ceglédi volt huszárlaktanya történelmi emlékhellyé nyilváníttassék. (Gőgös Zoltán: Az nagyon fontos.) Ehhez a kezdeményezésünkhöz ugyanis immár bírjuk a kormány és a Miniszterelnökség Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságának támogatását is. Jó úton járunk ahhoz, hogy városunk és országunk történelmének e fontos helyszíne az emlékezés méltó múzeuma legyen.
A ceglédiek számára mindenkoron Kossuth Lajos lesz a hazafiság iránytűje. E nagyszerű államférfi városunkban elmondott toborzóbeszéde lelkesítőleg hat ránk minden újkori kihívás hajnalán. Olyan örökség ez, amelynek megtartása, fejlesztése kiemelt feladatunk. Közös sikerünk, hogy az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szellemi-kulturális örökség szakbizottságának javaslata alapján a Kossuth-kultusz ceglédi hagyománya is felkerült a szellemi-kulturális örökség nemzeti jegyzékére. Ezt az örökséget ápolandó rendeztük meg immár 20. alkalommal szeptember utolsó hétvégéjén Cegléden a „Kossuth toborzó” rendezvénysorozatát, kulturális programok sokaságával. Városunk főterét ismét betöltötték Kossuth szavai, mi pedig elhelyeztük az emlékezés és a kegyelet koszorúit a kiváló hazafi emléktáblájánál és szobránál.
Befejezésül, Kossuthot idézve, mondhatjuk: „Oly hatalmas e nép, hogy ha fölkel és összetart, Magyarországon a pokol kapui sem vesznek erőt. Az összerogyó ég boltozatait is képes karjában fenntartani. harcunkhoz adjon erőt a magyarok Istene, hitünk igazsága, népünk szabadságszeretete!” Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti frakciókban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť