KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány végrehajtja az emberek döntését, a kormány megvédi Magyarországot, a kormány megvédi Magyarország határait. Tettük ezt először a magyar-szerb határon, amelynek eredményeképpen szeptember 15-ére létrehoztuk a hármas védelmet: a fizikai védelmet a műszaki zár és az ideiglenes biztonsági határzár létrehozásával; a jogi védelmet azoknak a szigorú törvényeknek az elfogadásával, amelyeket a képviselő úr is említett; és az élőerős védelmet is biztosítottuk, amelynek értelmében határvadász bevetési osztályokat hoztunk létre a Készenléti Rendőrség szervezeti egységeinek keretén belül, és biztosítottuk annak feltételét, hogy a Magyar Honvédség is közreműködhessen a magyar határ védelmében.
Ennek eredményeképpen azt mondhatjuk, a tényszámok azt igazolják, hogy a korábbi adatokhoz képest 2 százalékra csökkent a magyar-szerb határon bejövő illegális migránsok száma, és ez a nyomás áttevődött a magyar-horvát határszakaszra. Ennek elsősorban az az oka, hogy eredményesen működik a magyar-szerb határon a biztonsági zár, a hármas védelem, illetőleg távlati szempontokból pedig az az oka, hogy Görögország nem védi meg a schengeni határait, és az Európa Tanács legutóbbi ülésén sem sikerült olyan szabályokat elfogadni, hogy közös görög határőrizetet tudjunk megvalósítani.
Tisztelt Országgyűlés! A kormány ebben a helyzetben szeptember 18-án Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területére is elrendelte a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, és megkezdte a magyar-horvát határszakaszon is (Erős zaj. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) a szerb határszakaszhoz hasonló védelem kiépítését. Ez azért fontos, hogy a válsághelyzet elrendelésével együtt a fizikai védelmet is tudjuk biztosítani, és a fizikai védelem, az élőerős védelem és a jogi védelem eredményeképpen a magyar-horvát határszakaszon is meg tudjuk akadályozni, hogy a zöldhatáron bárki jogellenesen Magyarország területére lépjen.
Amit a tisztelt képviselő úr említett, a parlamentnek van feladata a tekintetben, hogy ez a rendszer hatékonyan, eredményesen működjön, hiszen ma fogunk dönteni a T/6244. számú törvényjavaslatról, amely azt teszi lehetővé, hogy a válsághelyzettel érintett megyék tekintetében korábban kizárólagos illetékességgel a Szegedi Járásbíróság és Törvényszék, valamint a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság lett meghatározva, azonban a válsághelyzet további kiterjesztése okán ennek a kizárólagos illetékességnek a fenntartása a nagy távolságok miatt észszerűtlen, ezért a javaslat tartalmazza az eljárások lefolytatására alkalmas további bíróságok kijelölését is.
Én is kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy szavazatával támogassa ennek a nagyon fontos törvényjavaslatnak az elfogadását, hiszen ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyar-horvát határszakaszon is tudjuk biztosítani a teljes védelmet, és tudjuk teljesíteni azt az ígéretet, hogy Magyarországot, a magyar határokat megvédjük.
Tisztelt Országgyűlés! Én is szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak (Erős zaj. - Az elnök ismét megkocogtatja a csengőt.) a magyar rendőrség, a határrendészek, a honvédség, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a büntetés-végrehajtás határon tevékenykedő és a védelmet kiépítő munkatársainak. Az ő áldozatos munkájuk is hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország, a magyar emberek biztonságban élhessenek. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť