NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN

Full text search

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN
NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tegnap éjfélig összesen 280 720 illegális bevándorló érkezett hazánkba ebben az évben. A horvát határon 76 576 fő, míg a szerb határon 203 153-an lépték át a határt a zöldhatáron. Tegnap 5335-en, ebből a horvát határon 5224-en és a szerb határon 111-en. A hétvégén, amikor abszolút csúcsot döntött az illegális bevándorlók hazánkba érkezése, némi horvát rásegítéssel a horvát határon 23 591-en, míg a szerb határon 636-an jöttek be hozzánk. Jól látható ezekből a számokból, hogy a horvát-magyar határ felé tolódott el az illegális bevándorlók határátlépési szándéka, hiszen a határátlépések 97-98 százaléka történik itt, míg a szerb-magyar határon 2-3 százalék.
(9.50)
Köszönhető ez annak, hogy még február folyamán döntöttünk arról, hogy a magyar embereket ebben a nagyon fontos nemzeti ügyben nemzeti konzultáció keretében társadalmi párbeszédre hívjuk föl, és kikérjük a véleményüket. Az egész Európai Unióban egyedül vagyunk egy olyan erős véleménybázissal, amiről 1,1 millió ember mondott véleményt, ráadásul úgy, hogy nevét és lakcímét is adta a véleményéhez, és ebben azt kérték tőlünk, hogy védjük meg az országot.
A kormány és a Fidesz-KDNP-frakció a parlamentben ennek a kérésnek, a magyar emberek kérésének tett eleget akkor, amikor arról döntött, hogy mind műszaki értelemben, mind jogi értelemben le kell zárni a zöldhatárt, és ezeknek az intézkedéseknek, a műszaki eszközök kezelésének és a jogi érdekérvényesítésnek az érdekében biztosítani kell élőerőt a határon, hogy megállítsuk azt a népvándorlásszerű, illegális bevándorlórohamot, ami hazánkra nehezedik.
Ezért építettük meg először a szerb határ mentén a gyorsépítésű drótakadályt, illetve az ideiglenes biztonsági határzárat, ezért döntöttünk a parlamentben arról, hogy a rendőrség mellett, amelynek alapfeladata, alkotmányos feladata a határok védelme, a hadsereget is be kell vonnunk, és ezért döntöttünk arról, hogy azokat a jogszabályokat, amelyek segítségével megakadályozhatjuk ezt a ránk háruló rohamot, átalakítjuk, így többek között a büntető törvénykönyvet, amely a határzár megrongálását, kikerülését, leküzdését, a zöldhatáron való illegális átlépést bűncselekményi kategóriának tartja ezentúl, illetve az embercsempész bandákkal sokkal szigorúbban bánik el. Így hoztuk meg azt a döntést, hogy ezekben a bevándorlási kérdésekben illetékességet kap a Szegedi Járásbíróság.
Az élőerő odavezénylése kapcsán pedig szeretném fölhívni a figyelmüket arra, hogy a rendőrség mellett a rendőrség új határőrizeti igazgatóságának megalakítása és létszámmal való ellátása mellett a hadsereget, a Magyar Honvédséget is be tudtuk ezekbe a feladatokba vonni. Itt szeretnék köszönetet mondani mind a rendőröknek, mind a katonáknak, mind a katasztrófavédőknek, a hivatalnokoknak, a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak, sőt még a fogvatartottaknak is, illetve azoknak a civileknek, karitatív szervezeteknek, akik ebben a feladatban részt vesznek.
Ma itt a parlamentben folytatni fogjuk azoknak a jogszabályoknak a megváltoztatását, amelyek felhatalmazást adnak arra, hogy a horvát-magyar határon is meg tudjuk állítani jogi eszközökkel, jogi határzárat tudjunk létrehozni, illetve szankcionálni tudjuk azokat, akik megsértik hazánk és az Európai Unió törvényeit. Ma itt ebben a kérdésben dönteni fogunk.
Szeretném azonban fölhívni a figyelmet, hogy már rég dönthettünk volna, de a hazai baloldal itt ülő képviselői eddig egyetlenegy ehhez kapcsolódó törvényjavaslatot nem szavaztak meg, egyetlen törvényjavaslatban sem engedték, hogy különleges eljárásban, minél gyorsabban tegyük a dolgunkat. Ma még megtehetik (Folyamatos zaj.), bár szerintem ennek nagyon kicsi a valószínűsége.
Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy az emberek döntöttek arról, hogy az ország határait, az országunkat meg kell védenünk, ezért arra kérek mindenkit, hogy azt a törvényjavaslatot (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amely előttünk fekszik, az elkövetkezendőkben szíveskedjenek megszavazni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť