VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Akkor, amikor a Quaestor-botrány kirobbant, a kormány úgy fogalmazott, hogy egy 15 éven keresztül zajló pénzügyi korrupciós bűncselekmény-sorozatról van szó. Ha a 15 évet visszaszámoljuk, láthatjuk, hogy ez a bűncselekmény-sorozat az első Orbán-kormány idején kezdődött, zavartalanul folytatódott a szocialisták nyolc éve alatt, majd a második Orbán-kormány alatt is zavartalanul folytatódott, és a végén, amikor kiderült az például Tarsoly Csaba miniszterelnök úrnak írt leveléből, hogy nincs meg a pénz, akkor bedőlt az egész kártyavár.
(9.40)
Látható az is, hogy a Quaestornak mint érintett vállalkozásnak rendkívül jó kapcsolatai voltak bal- és jobboldalon egyaránt, jó kapcsolatot ápolt a szocialista kormánnyal, jó kapcsolatot ápolt a Fidesz vezető politikusaival, a kormány tagjaival. És érdekes az is, hogy a Quaestor-ügyben tett feljelentést, amit még a szocialisták idején folyósított 16,9 milliárd forintos fedezetlen állami hitel miatt tettek, 2010-ben a Fidesz kormányzása idején az ügyészség segített semmissé tenni, megszüntették ezt az eljárást. A Magyar Nemzeti Bank teljes apparátusa azzal foglalkozott, hogy Matolcsy György részére végrehajtja a műkincsvásárlási, kastélyvásárlási programot, de nem volt arra idejük, hogy a mindössze 24 darab független brókercéget leellenőrizzék. Mindössze két tucat cégről van szó, de ezeknek egyszer sem sikerült rendes ellenőrzésen átesniük.
És ehhez képest a pénzügyi felügyelet korábbi elnökét, a Fidesz által kinevezett Szász Károlyt március 15-én a pénzügyi felügyelet élén végzett kimagasló munkájáért az Orbán-kormány magas állami kitüntetésben részesítette. Megmutatták önök ismét azt, hogy csak a Fidesz számít, csak a fideszeseknek juthat minden.
Érdekes azt is megnézni, hogy mi történt az azóta eltelt időszakban. Kiderült, hogy az Orbán Viktor személyes eljárása nyomán kivett 3,8 milliárdnyi pénzt, amit a Nemzeti Kereskedőház helyezett el a Quaestorban, olyan módon vette ki a kormány, hogy bennfentes információi voltak a cég megrendült helyzetéről, hiszen Tarsoly Csaba maga írt Orbán Viktornak ezzel kapcsolatban levelet. Látható volt az is, hogy fideszes önkormányzatok egész sora tartotta a Quaestornál a pénzét azért, mert rendkívül jó kapcsolatot ápoltak a társaság akkori vezetőivel. A Jobbik azt mondta, hogy tekintettel arra, hogy a társaság bedőlése előtt bizonyíthatóan tudott a miniszterelnök, tudott a kormány arról, hogy a Quaestor megrendült helyzetben van, ezért fontos tisztázni megnyugtató módon, hogy senki bennfentes információkkal nem élt vissza, és az utolsó pillanatban nem vette ki a pénzét a Quaestorból.
A Jobbik képviselői éppen ezért úgy döntöttek, hogy büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak arról, hogy egyikük sem tartotta a pénzét a Quaestorban, senkinek a közvetlen családtagja vagy vállalkozása nem volt érintett az utolsó pillanatokban történő pénzkivételben, és felszólítottuk a parlamenti pártok képviselőit, hogy hozzánk hasonlóan nyilatkozzanak ebben az ügyben. Más pártok már megtették, egyedül a Fidesz-KDNP-koalíció nem élt ezzel a lehetőséggel. Vajon miért? Csak nem arról lehet szó, hogy többen is érintettek ebben az ügyben személyükben, és az utolsó pillanatban bennfentes információk alapján pénzt menekítettek ki a bajba került hitelintézetből, a bajba került brókercégből azért, mert tudtak arról, hogy be fog dőlni, tudtak arról, hogy el fog veszni a pénz? Ez az információ a magyar kisembereknek nem állt a rendelkezésükre, nagyon sokan elbukták a pénzüket a bajba került brókercégeknél. Vajon a fideszes képviselők miért nem szeretnének erről büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozatot tenni?
Képviselőtársaim, egyre nagyobb a gyanú az emberekben arra, hogy azért, mert jó néhány fideszes politikus, jó néhány nemzeti banki vezető személyében maga is érintett ebben a bűncselekmény-sorozatban oly módon, hogy pénzt vettek ki az utolsó pillanatokban a Quaestorból. Jó néhány ember megkeresett minket ezzel a gyanúval, megfogalmazták ezt, és kérték azt, hogy kényszerítsük ki a Fideszből a nyilatkozattételt. Én megkértem miniszterelnök urat is arra, hogy szólítsa fel saját pártjának képviselőit arra, hogy nyilatkozzanak, és megnyugtató módon tisztázzák a felelősségüket. Sajnos erre a mai napig nem került sor. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť