CSIZI PÉTER

Full text search

CSIZI PÉTER
CSIZI PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Múlt héten került átadásra Pécs városának legnagyobb és legsűrűbben lakott városrészében, a Kertvárosban a város legnagyobb közétkeztetési étterme, hiszen napi szinten 1300 gyermek ebédeltetését, étkeztetését biztosítja ez a terület.
A 30 éve felújítatlan korábbi étkezde, ami igencsak a kor és az idő múlása miatt retro hangulatot árasztott, mára már modern étteremként, XXI. századi dizájnnal, hangulattal és nem utolsósorban pedig minőséggel várja napi szinten a gyermekeket. Persze, önmagában kevés lenne egy étterem felújításának és megújításának örülni, és arról itt az Országgyűlésben beszámolni. Mondhatnánk, ha csak ennyi történt volna a városi közétkeztetésben, akkor az olyan lenne, mintha egy üzletben a kirakatot nagyon szépen kicsinosítaná valaki és felújítaná, de bent egyébként a raktárban és az egyéb árusítóhelyeken pedig az enyészet van.
Pécs városában is gyakorlatilag a megújulás három évvel ezelőtt elkezdődött a közétkeztetés területén, akkor, amikor lejártak a korábbi, közel egy évtizede örökölt szerződések, és Páva Zsolt polgármester úr javaslatára meg tudtuk vizsgálni először a közétkeztetés technikai háttérét és feltételét. Ha azt mondom, hogy a most felújított étteremnél retro hangulat volt, akkor nyugodtan lehet mondani, hogy a konyhák jelentős része világháborús, volt olyan sajnos, ami első világháborús hangulatot és sajnos minőséget árasztott.
(14.20)
Éppen ezért már a kiírásnál is kötelezővé tettük, hogy bárki is legyen az új szolgáltató, a konyhákat egy az egyben fel kell újítani, a gépeket le kell cserélni, és modern higiéniai elvárások mentén kell a gyermekekre főzni. Örülök annak, hogy a pécsi közétkeztetést végző cég konyhái nyugat-európai színvonalon is megsüvegelendők és példaértékűek tudnak lenni.
Önmagában természetesen kevés, ha felújítjuk hátul a konyhákat, kevés az, ha költséghatékony és modern eszközökkel főzünk, ha az ételek minősége és ízvilága nem megfelelő. Nehéz vitatkozni az ízekről az iskolai közétkeztetés kapcsán, hiszen egy háromtagú családban is hosszas vitát lehet arról folytatni, hogy mi finom és mi nem, egy olyan nagy családról pedig, ahol napi szinten 10 800 gyermekre főznek, ezt a vitát szinte lehetetlen lefolytatni és nem is szabad belemenni. Arra azonban törekedni kell, hogy a főzés során milyen és honnan származó alapanyagokat használunk. Ezért már három évvel ezelőtt a kiírásban is kötelezővé tettük, hogy többségében törekedni kell a magyar, illetve a helyi termékek bevonására. Az egész szemléletváltást talán úgy tudom a legjobban példaként felhozni, hogy nem mindegy, hogy egy paradicsomlevesbe egy maréknyi bazsalikomot vagy három evőkanál kristálycukrot teszünk.
Ilyen és ehhez hasonló változásokkal ma már azt mondhatjuk, hogy a pécsi közétkeztetés évekkel megelőzte azt az elvárást és iránymutatást, ami szeptember 1-jétől ma már országos szinten is példaértékű. Örülök annak és büszke vagyok arra, hogy a szeptemberi változások során az országos rendelet számos pontjába a pécsi minta beépítésre került. Örülök annak, hogy az elmúlt két év tapasztalatait ma már Magyarországon a többi étteremben és a többi közétkeztetésnél is hasznosítani lehetett. És örülök annak, hogy ma már sok önkormányzat törekszik arra, hogy helyi és friss terméket adjon a gyermekeknek a közétkeztetésben.
Tehát egy hosszas folyamattal, egy modernizációval jutottunk el oda - ahogy már említettem önöknek -, hogy a konyha után az ételek megújítását követően az éttermek, amikor a gyermekek belépnek oda, szintén modern hangulatot árasztanak, és bízunk benne, hogy a kulturált környezetben az étel minősége is jobb, és az étel is jobban ízlik. Éppen ezért kimondhatjuk, hogy Pécs városában a közétkeztetést felváltotta a gyermekvendéglátás szemlélete, és ezt a szemléletet szeretnénk a többi önkormányzat, a többi döntéshozó figyelmébe ajánlani.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť