KÉSZ ZOLTÁN

Full text search

KÉSZ ZOLTÁN
KÉSZ ZOLTÁN (Független): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint egykori fideszes, most elsősorban az új fideszesekhez szólok, akik a polgári értékrendet már nemigen tapasztalhatták meg a Fideszben, hiszen arról 2007-ben mondta el Wermer András egy nagyinterjúban, hogy a Fidesz azt már elhagyta.
Fontos év volt amúgy 2007 a Fidesz szempontjából, és el kell ismernem, hogy Orbán Viktornak nagyon jelentős kérdésekben igaza is volt akkor. Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt már mindenki kezdi veszedelmesnek látni, mondta például kemény szavakkal, de kétségtelen, hogy őt igazolta az idő. Oroszország már akkor is rendkívül tudatosan törekedett az Európai Unió megosztására, a Nyugathoz és az európai értékrendhez esetleg csak szavakban vagy még azokban sem hű kormányok megkörnyékezésére és az ingatag államokkal a függőség kiépítésére.
Ma már nem is tabu, hogy azóta az egykori Szovjetunióból már sajnos Magyarországon is bevásároltak. A nem túl élénk vita inkább csak ennek a nagybevásárlásnak a mértékéről folyik, hiszen korántsem mindegy, hogy milyen hosszú a moszkvai bevásárlólista és pontosan milyen tételek szerepelnek rajta. Mindenesetre aligha vitatható, hogy az Orbán-rendszer alatt az orosz befolyás nyugtalanítóan jelentőssé vált a magyar közéletben és a nyilvánosságban. Magyarországnak nincs semmi keresnivalója Keleten, mert ott semmilyen babér nem terem számunkra, csak alárendeltség és kiszolgáltatottság - ezt is Orbán Viktor mondta, igaz, még akkor, mielőtt tető alá hozta volna a hazánkat adósságcsapdába hajtó szupertitkos és magyar szempontból abszolút elsietett Paks II. szerződést az alárendeltség és kiszolgáltatottság legfőbb eurázsiai szakértőjével, Vlagyimir Putyinnal.
És ma már egyenesen odajutottunk, hogy a magyar miniszterelnök úgy lobbizik Oroszország érdekeiért a menekültválságról szóló európai uniós csúcson, mintha Moszkva brüsszeli nagykövete lenne. A kardcsörtetésnek pedig az lett az eredménye, hogy elérte, nem visznek el tőlünk 54 ezer embert más országokba. Így védte meg az országot a kormányfő.
Szomorú, hogy a magyar diplomácia irányítói nevetségessé teszik hazánkat a világ szemében. A kormányfő háborús retorikája nemcsak átragadt a tekintélyét vesztett Külügyminisztérium vezetőire, de a diplomáciában szokatlanul agresszív és izgatott kapkodást eredményezett. Henry Kissinger pingpong-diplomáciája után Orbán Viktor jobbkeze, Szijjártó Péter feltalálta a futsal-diplomáciát, amit ráadásul öngólra játszik. Mint tudjuk, az orbáni világ hagyományos ellenfele az Európai Unió, az Egyesült Államok, illetve a világ nagyobbik része, de emellett immár sorozatosan kapjuk a gólokat a szomszédainktól és egykori szövetségeseinktől is.
Az olasz miniszterelnök éppen most mondta, hogy Magyarország az igazi rizikó Európa számára. Történelmi mélypontra sikerült juttatni a magyar-horvát viszonyt is, Ausztriát úgy fenyegetjük, mintha 1848-ban lennénk, pedig akkor nem az oroszokkal voltunk. Romániát naponta próbáljuk móresre tanítani egy infantilis közleményháborúban, amelynek néha már kocsmai hőzöngés jellege van. Még a demokratikus elfogultságokkal nem vádolható Erdogan török államfő is megrótta legjobb tanítványát a szögesdrót-diplomácia miatt. Berlint kinevetjük, hiszen nincs nagy súlya, a lengyelekkel és az ukránokkal pedig már korábban sikerült lebontani a bizalmat a putyini modell iránti rajongással. De emellett kioktatjuk Svédországot, Franciaországot és bárkit, aki szembejön. Egyedül Moszkva és a magyarok nagy barátja, Robert Fico a szövetséges. A szomszédokhoz és az Európához fűződő viszony olyan mértékben megromlott, hogy mindez kellő alapot adhat a miniszterelnök további szöges-drótépítési terveinek, amely előbb-utóbb akár teljes, hétirányú határzárat is feltételezhet. Mert egyszerűen ilyen az orbáni gondolkodás logikája és dinamikája. Sajnos nemcsak a magyarok közé emel falakat, hanem teljes mértékben hiányzik belőle az együttműködés kultúrája. Kizárólag a másik lenyomásában hisz, csakhogy, tisztelt hölgyeim és uraim, a szomszédainkkal a menekültválság után is együtt kell majd élnünk.
Végezetül ismét felhívnám az új fideszes képviselőtársak figyelmét arra, hogy a miniszterelnök nemcsak Putyin pincsijeit látta előre pár évre, de már 2007-ben megjósolta az akkor még meg sem kezdődött kormányzásának gigantikus kivándorlási hullámát. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy tömeges elvándorlás indulhat meg Magyarországról, a legjobb erőink hagynak itt bennünket és azok, akiknek a munkája tartaná felszínen ezt az országot.
A szociális válság azt jelenti, hogy Magyarország újra Kelet felé halad. Az olyan országok felé, mint Oroszország, ahol a legtöbb Rolls Royce-ot adják el, de ahol a szegénytenger a legszélesebb. De ezekben a szavakban nyilván nincs semmi meglepő, hiszen önök követni tudják ezt a rekordsebességű és soha meg nem álló pörgést ideológiák, nemzeti érdekek és napi PR-ötletek között. Szédítő utazás ez választásról választásra. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť